tisdag 23 februari 2016

Förälskad kär

Kan du skillnaden mellan kär och älska? Två likartade ord som kan betyda så otroligt olika saker. När är man förälskad , eller kär , och när älskar man?


Här är kloka sätt att se på saken. Du blir kär , men du väljer att älska. Att bli kär kan drabba vem som helst när som helst.

Jag är djupt förälskad i en man sedan tre månader. En annan infallsvinkel att resonera utifrån är att du kanske blivit förälskad i personen och att det intet har med det faktum att göra att hon är mycket yngre. Man möter en person man blir förälskad i och får vara med honom eller henne. Många betyder dessutom samma sak, men vilka?


När du är kär kommer leendet naturligt. Inte bara med munnen, det är som om hela du ler, ända in i hjärtat. Du påverkas inte av alla småsaker som händer omkring dig.


Det är nästan som om du är immun mot allt som inte gör dig lycklig, säger Johns- Carter.

När man är förälskad sker en rad kemiska processer i kroppen som har stark inverkan på oss. Dopamin och fenyletylamin ökar lycka och får njutningskänslor att strömma till. Serotoninnivåerna gör så att du ”låser dig” vid personen och ser den som felfri. Om du ser ett mönster i att du blir förälskad i personer som inte visar dig respekt och kärlek så måste du öka din självrespekt för att komma tillrätta med detta. Om du lämnar relation efter relation – fundera på varför du är så rädd för att binda dig vid en person.


Försök att utmana dig själv och förändra lite i taget. Att Gloria Estefan fortfarande är kär i sin man råder det däremot inga tvivel om. Det var min första kyss och jag var så klart kär i henne. Problemet är många tror att det är förälskelsen och passionen som är kärleken. Många säger Jag är inte förälskade längre - nej, så kan det vara, men det betyder inte att ni inte är kära längre.


För att fördjupa en relation, för att kunna bygga ett liv tillsammans så måste man vara mer sansade än när man är förälskad. Att vara förälskad handlar ofta om en känsla som helt plötsligt infinner sig, och som man mycket sällan kan göra något åt. Vissa kanske säger att de aldrig kommer att bli kär i någon, de påstår att en förälskelse aldrig kommer inträffa och att kärleken bara är en myt – men när kärleken väl inträffar finns det faktiskt.


Men du kan också känna dig ovanligt modig. Det kan kännas lättare att göra sådant som du aldrig skulle vågat göra tidigare. Till exempel att höra av dig till den eller dem du är kär i och fråga om ni ska ses.


Det kan bero på att ämnet adrenalin släppts ut i kroppen.

De kan komma i samma ordning, men det behöver de inte. Det finns inget som hindrar att du är förälskad i en, känner djup kärlek till någon annan och har lustkänslor för en tredje. Kan man bli förälskad i samma partner igen?


Det är komplicerat, för det är styrt av vårt belöningssystem. Att man blir förälskad , förtjust, attrahera kär i någon annan trots att man lever i en lycklig parrelation kan hända de flesta, och då gäller det att hålla huvudet kallt och reflektera över det som händer. En förälskad man är inte direkt en avslappnad typ. För vad händer i kroppen när man blir kär ? Jo, hjärnan svämmar över av dopamin, och han kanske rent av blir smått hyperaktiv. Han kan verka spattig, överkänslig eller bara prata löjligt snabbt.


Eftersom han är hemligt förälskad i dig så tänker han på er framtid tillsammans och han vill se hur du skulle hantera en svår situation om du befann dig i hans sits. Att han frågar om din åsikt är ett positivt tecken på hans kärlek för dig. Vi beter oss lite konstigt när vi börjar bli kära , bara för att vara säker på att känslorna är ömsesidiga.


Man gör saker man annars inte skulle gjort Går killen alltså med dig på en shades of grey film eller skönheten och odjuret – trots att han egentligen inte gillar den typen av film? Att vara kär och älska någon är en fantastisk känsla. Ja, då börjar han kära ner sig. Men att bli kär funkar olika för alla. Medan någon faller lätt för en person behöver någon annan mer tid på sig.


Och ibland är det lätt att bli kär , men svårare att acceptera att så är fallet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg