måndag 22 februari 2016

Kvinnors situation i ryssland

Våld mot kvinnor i nära relationer: Våld i hemmet står för två tredjedelar av alla mord i Ryssland. Dessa ger rätten till lägre befattningar inom juridik och medicin, så som advokatbiträden, och till lärartjänst i folkskolor. Det hade sagts mig att mäns våld mot kvinnor anses normalt, ingenting som makthavare talade om. Långsamt gick innebörden upp för mig.


Viktiga åtgärder har vidtagits för att bekämpa människohandel, som fortsatt är ett stort problem. Inom politiken är kvinnor klart underrepresenterade.

De grövsta människorättskränkningarna begås alltjämt i norra Kaukasus. Att sänka straff och försvåra för kvinnor att anmäla är en skrämmande utveckling, säger Ibrjanova. Att misshandlas i hemmet innebär också att du lever tillsammans med din förtryckare.


Många kvinnor har ingen egen inkomst och ingenstans att ta vägen, säger Alena Popova. Nu ser framtiden mörk ut för ryska kvinnor och deras rättigheter. Situationen försämras. I och utanför hemmet, i krig och fredstid blir kvinnor misshandlade, våldtagna, könsstympade och dödade.


I vissa länder är diskriminering av kvinnor inskriven i lagen.

På grund av att pensionsåldern länge har varit så låg som för kvinnor och för män, fortsätter de allra flesta jobba efter sin pensionering, som om ingenting hade hänt. Ryssland går i en helt annan riktning än resten av världen. De här uttalandena är ingalunda ovanliga i Ryssland. Hon blev snabbt gravid och födde en dotter, men både mannen och svärföräldrarna misshandlade henne såväl fysiskt som psykiskt. Man jobbar helt enkelt bara kvar.


När dottern hunnit bli åtta månader försämrades situationen dramatiskt. Mannens familj lyckades få Armanush tvångsintagen på mentalsjukhus. Flera ryska politiker och beslutsfattare uttryckte att det är en privat angelägenhet. Valentia Tershkov första kvinnan i rymden. Landet har stora tillgångar av olja och gas, något som har gett landet förnyat självförtroende.


Det finns en strömning i landet som anser att kvinnor är olämpliga för politiska uppdrag, skriver Maria Nilsson, förbundssekreterare för Liberala kvinnor , och Alexandra Åhlén, Rysslandshandläggare på Svenskt internationellt liberalt centrum. Varje timme misshandlas en kvinna till döds i Ryssland. Kritiker varnar för att den nya lagen som avkriminaliserar våld i nära relationer kommer att. Foreman möter Nadezjda Tolokonnikova från aktivistgruppen Pussy Riot som diskuterar Rysslands utveckling under Putin och politikern Lindiwe Mazibuko som talar om kvinnors situation i Afrika.


Båda menar att kamp för kvinnors rättigheter sker genom medvetenhet, dialog och utbildning. Tillverkningsindustrin och tjänstesektorn växer, men beroendet av råvaruproduktion är fortfarande stort. Olja och naturgas svarar för en betydande del av bruttonationalprodukten (BNP).


Inga plötsliga kollapser är att vänta i ekonomin.

Det är vanligt att männen är arbetslösa, att de dricker alkohol och tar droger, och då blir de ofta våldsamma mot kvinnor och barn. Madlena Kvaratskhelia från Gali i Abchazien och Marina Modebadze från Akhaltsikhe i södra Georgien jobbar för att förbättra kvinnors situation. Här handlar det mer om kvinnor som vill reparera sina relationer, utveckla sin kvinnlighet och hur använda den för att lyckas i livet och samhället. Andra kurser som Milamar har på schemat vänder sig till kvinnor som vill skaffa barn och ger tips om allt från när chansen till befruktning är störst till olika tekniker i barnafödande.


Vid konferensen antogs en handlings­plan för avskaffandet av diskrimi­nering och våld mot kvinnor. Särskilt betonades selektiv abort och diskrimi­nering av späd­barns­flickor. Vi vill lyfta fram flickors utsatta situation och visa på hur viktigt det är att ge stöd till kvinnors utveckling och hur det påverkar samhälls­utveck­lingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg