måndag 1 februari 2016

Mittlivskris

Vänstrande dockor med mittlivskris i Anomalisa. Regissören Charlie Kaufman har en helt egen hjärna. Det har han bevisat i filmer som I huvudet på John Malkowich och Eternal Sunshine of the spotless mind. Nu har han gjort Anomalisa, en stop motion-film med vänstrande dockor i huvudrollerna. Så långt är experterna eniga.


Men det är mer oklart om det är hormonerna som spökar när din make impulsköper en Ferrari eller hånglar med 27-åriga kollegan på konferensresan. Det kan snarare handla om en klassisk mittlivskris som utlöses av psykologiska aspekter. Grundaren Rudolf Wall lär ha satt dit den med tanken att Dagens. Rollschablonen ryggradslös klantskalle med mittlivskris är stendö men vacklar fortfarande omkring på svensk duk”. Mittlivskris – att stå öga mot öga med sig själv och sitt liv.


Fredrik Sahlin blir trött av en romkom. Det finns en hel del kriser som du kan hamna i under livets gång. Status Stängd för vidare inlägg. Enligt en studie som karriärsajten LinkedIn har gjort upplever procent av deras medlemmar i Storbritannien en kris när de är år och månader som får dem att tänka över sitt jobb och sina livsval.


Mittlivskris

Sofia Jupither sätter upp Henrik Ibsens tidlösa klassiker om en pågående mittlivskris och ett äktenskap i gungning. Premiär på Lilla scenen den maj. Fyrvaktardottern Ellida har gift sig med änklingen Wangel, en omtänksam läkare, och flyttat in hos honom och hans nästan vuxna döttrar i en småstad längst in i fjorden. När den i Sverige boende regissören från Burkina Faso, Dani Kouyaté, låter Kandia (och hennes närmaste) brottas med mittlivskris , uppfostran av barn, och andra universella problem som alla brottas me oavsett ursprung, lever filmen upp.


Varför är det så bra att få en mittlivskris ? När är förhållandet dött och när behöver det bara en omstart? Måste man acceptera sina rynkor? Och varför är vi så sexfixerade? Under mina år som chefredaktör på Tara har dessa frågor varit ständigt aktuella.


För de flesta av oss är det här den allra bästa tiden. Hyr eller köp och streama Förtroligheten på SF Anytime. Streama direkt på hemsidan, via Chromecast till din TV eller ladda ner och titta offline i vår app! Vem funderar inte på sin ungdomskärlek? Men iblan som det kanske är i Monicas fall, handlar det helt enkelt om en mittlivskris där allt gammalt dyker upp och behöver bearbetas.


Problem med livsåskådningen ( t ex mittlivskris , religiös kris) Yttre katastrofer ( t ex våldtäkt, naturkatastrof, hotas till livet, psykos hos närstående) För den behandlande psykoterapeuten som möter både stora dramer som små problem är det viktigt att alltid minnas att en svår yttre händelse har olika inre innebörd för olika människor. Aurore står inför en helt ny fas i livet. Att klara sig själv och ha lite knackigt med pengar är hon van vid. Människan går under sitt liv genom olika slags kriser. Ett slags kris beror på att något obehagligt har hänt.


Mittlivskris

Ett annat slags kris är utvecklingskriserna, som en människa genomgår vid olika åldrar i livet. Man talar ibland om sjuårkris, tonårskris, mittlivskris , pensioneringskris och krisen inför döden. Vid varje övergång mellan två faser så prövas relationen och kanske är det då man känner behov av parterapi. Skilsmässan från barnens far sammanföll med en ” mittlivskris ” som Malena hade i 45-årsåldern. Hon började gå i jungiansk analys.


Det var en tomhetskänsla jag kände då, det gick bara inte längre. Att gå igenom en sån kris är lite som ett konstnärsarbete – man avvaktar och ser vart själen tagit vägen. Frun från havet handlar om något som de allra flesta i en viss ålder kan känna igen sig i, nämligen hur hur man egentligen ska leva sitt liv.


Mittlivskris

Ellida är i en mittlivskris , som det så fint heter på norska, och ifrågasätter sina tidigare val i livet. Jag skulle inte vilja beskriva 40-årskrisen som särskilt banal! Tvärtom är det för många en rätt så allvarlig mittlivskris , där många saker kan ställas på sin spets. Som du skriver, barn blir större, man omvärderar sin vardag, kanske börjar betrakta sin partner med nya ögon.


Ni kan inte ‘fixa’ det här på nåt snabbt sätt, eftersom ni i så fall hamnar i samma läge om nåt år. Det kanske är så att din fru är i en mittlivskris , jag vet inte, men du kommer troligen hamna i en. Det är något mer djupgående.


Plus att du förmodligen hamnar i en identitetskris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg