onsdag 11 juli 2018

Bipolär sjukdom anhörig

Anhöriga är jätteviktiga Upplysta och engagerade anhöriga eller närstående är en oerhörd tillgång för den som lider av bipolär sjukdom. Men även det bästa kan bli det godas fiende. Däremellan kan du må bra och leva som vanligt. Bipolär sjukdom innebär att du är manisk och deprimerad i olika perioder. Du som har bipolär sjukdom behöver söka vård eftersom sjukdomen kan göra att du ibland mår mycket dåligt.


Du kan få behandling som hjälper dig att må bättre. Anhörig - eller närståendeutbildning i bipolär sjukdom. Psykopedagogiska åtgärder för att ge kunskap om bipolär sjukdom till anhöriga och personer med bipolär sjukdom. Målet med patient- och anhörigutbildning är kompetens och självständighet. När det gäller patienter med bipolär sjukdom har de anhöriga oftast en mycket god uppfattning om sjukdomens alla yttringar och hur den sjuke reagerar i de olika skoven.


Mer information på balansriks. RSMH är en organisation för personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa och deras närstående. Riksförbundet för social och mental hälsa - RSMH. Att lära sig leva med bipolär sjukdom.


Bipolär sjukdom anhörig

Bipolärguiden är utvecklad för personer med bipolär sjukdom , deras familj, anhöriga och vänner. Guiden ger vägledning, råd och praktiska verktyg som kan vara till stöd i vardagen. Hur kan man som anhörig förebygga den bipolära sjukdomen ? Man ska under de symtomfria perioderna kunna reagera på t. Bipolär V innebär att man haft mer än fem återkommande depressioner med mycket irritabilitet och rastlöshet i symtombilden.


Ofta finns en ärftlighet för bipolär sjukdom. Bipolär I och II är erkända diagnoser i internationella diagnossystemet. Ungefär en procent av den svenska befolkningen har bipolär sjukdom. Det innebär att om en person med bipolär sjukdom skaffar barn är risken att barnet ärver sjukdomen av 10.


Bipolär sjukdom anhörig

Det kan jämföras med att risken för att en person utan en nära släkting med bipolär sjukdom ska drabbas är av 50. Begreppet sårbarhet är centralt för att förstå varför vissa personer drabbas av bipolär sjukdom. Det menar professor Mikael Landén, som samlar in fakta om landets patienter med bipolär sjukdom. Uppskattningsvis lider ca av Sveriges befolkning - av denna sjukdom.


Det är en mycket lättillgänglig bok som innehåller fakta rörande bipolär sjukdom , konkreta råd om att leva med sjukdomen , behandling – såväl medicinsk som terapi och självhjälp-, utbildning för anhöriga samt hur man kan komma vidare alternativt ge stöd som anhörig. En del ligger vakna hela natten och ligger och grubblar. Symtomen är personliga och kan se olika ut. Sjukdomen är så obehaglig på det sättet att man som närstående lätt vill glömma.


Efter regn kommer solsken, osv. Men jag vill stryka under det du skrev igen murcia för det är nästan det viktigaste: Glöm inte bort dig själv. Vad är bipolär sjukdom ? Välkommen till en kväll om bipolär sjukdom - en föreläsning i samarbete mellan Vuxenskolan och Härryda Kommuns anhörigstöd samt föreningen IBIS Det blir en föreläsning om diagnosen och hur man kan lära sig att hantera den. Individen som lider av bipolär sjukdom växlar mellan att ibland vara deprimera ibland hypoman eller manisk och ibland befinna sig i neutral sinnestämning utan några som helst symptom.


Ett klassiskt fall av bipolär sjukdom innehåller en manisk episo något som skiljer sjukdomen från en egentlig depression. Den maniska episoden kan komma ensam, men också mellan depressionsepisoder. Vid mani känner sig den drabbade gla energisk och osårbar.


Vi fick oerhört mycket tips om en rad olika diagnoser: depression, ångest, psykossjukdomar, PTS ätstörningar, adhd och bipolär sjukdom. Av alla lyssnartips har vi valt ut de bästa och diskuterar dem med varandra. Utöver lyssnarinput berättar jag och Markus om våra egna erfarenheter av anhöriga till psykisk ohälsa i olika former.


Medicin är ofta ett förstahandsval vid bipolär sjukdom och med rätt inställd medicinering kan de flesta leva ett bra liv. Problemet är att i samband med maniska skov brukar motivationen att ta medicinen vara låg. Därför är det viktigt med såväl stöd från anhöriga som professionellt psykologiskt stöd. Den behandlas framför allt med läkemedel men eftersom sjukdomen innefattar tillstånd av mani och depression behövs ofta flera olika läkemedel. Hjärnfondens postdoktorala stipendiat Alexander Viktorin från Karolinska Institutet kommer att undersöka effekten.


Etiologin till bipolär sjukdom är inte känd. Om en person har en förstagradssläkting med bipolär sjukdom löper den personen gånger högre risk att drabbas själv jämfört med gemene man.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg