onsdag 25 juli 2018

Skriva äktenskapsförord i efterhand

Fyll i och ladda ner ditt dokument online. Skapa din mall med ett enkelt formulär. Jag är gift och det finns inga äktenskapsförord eller dylikt. Jag kommer snart att ärva en större summa pengar och undrar då om min man får rätt till detta om det inte specifikt står enskild egendom i testamentet?


Om min man har rätt till mitt arv, går det att skriva ett äktenskapsförord i efterhand ang detta? Kan jag i efterhand skriva ett äktenskapsförord som täcker allt eller gäller det från och med att de skrivs?

Kontakta oss för gratis rådgivning. Det snabba svaret är att det är fullt möjligt. Det är dessutom inte någon undantagsregel utan framgår uttryckligen av Äktenskapsbalken. Går det att skriva äktenskapsförord i efterhand ? Ja, det går att skriva äktenskapsförord både innan och efter giftermålet. Tänk på att båda ska signera äktenskapsförordet och att det ska skickas in till Skatteverket för att vara giltigt.


Att skriva ett äktenskapsförord i efterhand är fullt möjligt och därmed kan du skriva in din mottagning som enskild egendom. Så länge ni som makar är överens om att denna egendom (mottagningen) ska vara din enskilda egendom finns det ingenting i lagstiftningen som går emot det ni som makar har kommit fram till. Regler om äktenskapsförord hittar du i äktenskapsbalken kap 7.

Det går att skriva ett äktenskapsförord i efterhand. De har inget äktenskapsförord , men hon känner nu att hon skulle vilja skydda sig och sina två små barn lite. Hon vill inte skiljas, bara tänka lite före. Kan man skriva äktenskapsförord i efterhand ? Hur löser jag äktenskapsförord i EFTERhand. Upphäva ett äktenskapsförord.


Vill ni ändra ett tidigare äktenskapsförord måste ni skriva ett nytt äktenskapsförord och ansöka om att få det registrerat. I det nya äktenskapsförordet skriver ni vad som gäller nu. Du får enkelt förklarat vad ett äktenskapsförord är och kan ladda ner en professionell gratis mall. Du får även veta vad som regleras i ett äktenskapsförord. Ett bra äktenskapsförord är ett sådant som undanröjer otydligheter som kan skapa förvirring och tolkningssvårigheter vid en eventuell bodelning.


Av den anledningen är det viktigt att Ni bestämmer syftet med äktenskapsförordet och vad Ni vill uppnå innan ni skriver ett äktenskapsförord. När behöver man ett äktenskapsförord ? Advokat Edelhjelm svarar på era frågor. Ett äktenskapsförord kan vara bra att skriva om ni vill att något ska hamna utanför giftorätten. Detta gäller om inget äktenskapsförord har skrivits mellan makarna.


Alltså ska den maken som äger mest lösa ut den make som äger mindre, genom att betala mellanskillnaden, för att få behålla sina ägodelar. Genom ett äktenskapsförord kan man bestämma att egendom inte ska hälftendelas vid skilsmässa. I den delen får även förslag på hur du kan formulera texten när du skriver ditt äktenskapsförord.

På så sätt kan du faktiskt skriva ditt äktenskapsförord helt gratis. Och skulle du inte vilja skriva äktenskapsförordet helt på egen hand har du möjlighet att ladda ner en mall för äktenskapsförord. Ett registrerat äktenskapsförord är bindande och kan inte ensidigt frångås eller hävas av den ena maken. För att ångra ett äktenskapsförord krävs det att båda är överens och skriver under ett nytt äktenskapsförord om att det tidigare inte längre ska gälla.


Kan vi skriva att han ska erhålla en viss procentsats av kommande arv eller hur formulerar man sig lämpligen? I övrigt har vi helt gemensam ekonomi i form av gemensamma sparkonton och huslån. Nej, du kan nu inte i efterhand ställa upp villkor för en egendom som du inte längre äger. För att stugan idag ska kunna bli din dotters enskilda egendom krävs att hon och hennes make själva i ett äktenskapsförord avtalar om att stugan ska vara hennes enskilda egendom, vilket i rådande familjesituation kanske inte låter som helt lätt. Dock blir det ju svårt för honom att tvinga henne skriva på ett äktenskapsförord i efterhand om hon inte vill.


Vem som är ekonomiskt sniken här vet jag inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg