onsdag 11 juli 2018

Bodelning inom äktenskapet fastighet

Ladda Ner Ett Garanterat Juridiskt Korrekt Bodelningsavtal Nu Direkt. Om ni vill göra en bodelning under äktenskapet ska ni först skicka in en anmälan till Skatteverket. Oavsett om ni bodelar för att ni ska skiljas eller under äktenskapet , kan ni själva välja om ni vill registrera bodelningshandlingen hos Skatteverket eller inte.


Generellt sett är förfarandet enklare om det görs genom upprättandet av ett gåvobrev. Genom att göra ägaröverföringen med en bodelning under bestående äktenskap finns det ingen risk för skattemässiga påföljder såsom reavinstskatt eller stämpelskatt vid lagfartsansökan.

I bodelningen ingår giftorättsgodset (kap. § ÄB). Innan själva boet delas ska respektive makes andelar i boet beräknas (kap. § ÄB). Enligt kap § st Äktenskapsbalken kan en bodelning äga rum under pågående äktenskap.


Viktigt att notera är dock att fastigheten därigenom inte blir enskild egendom och kommer därför att räknas som giftorättsgods och vid eventuell skilsmässa att delas upp mellan er. För att bodelning ska kunna göras efter ett samboförhållande så måste den av er som vill göra en bodelning meddela den andre det inom ett år från det att förhållandet upphörde. Annars finns det ingen rätt till bodelning och tingsrätten kan då inte utse bodelningsförrättare.


En bodelning under bestående äktenskap är en frivillig ekonomisk uppgörelse mellan makarna.

Bodelning under äktenskap benämns ofta som äktenskapsbodelning. För att kunna göra en bodelning under äktenskap så krävs det att makarna är överens om att en bodelning skall göras samt hur egendomen skall fördelas dem emellan. Värdering av hus vid bodelning av fastighet. Normalt används marknadsvärdet vid värdering av fastighet vid i en bodelning. Då emellertid marknadsvärdet är svårt att uppskatta exakt utan en försäljning av fastigheten så anses marknadsvärdet vara det pris som man rimligen skulle få om man sålde fastigheten.


Möjliga skäl för bodelning under äktenskap ? Det finns flera skäl för makarna att göra en bodelning under bestående äktenskap. Ni kan efter genomförd bodelning registrera den hos Skatteverket. Görs bodelningen i samband med skilsmässa är det frivilligt att registrera bodelningen hos Skatteverket. Om bodelningen görs inom äktenskapet måste den registreras hos Skatteverket. Effekten av en partiell bodelning är att den egendom som inkluderas i bodelningen delas lika oavsett hur egendomsförhållandena inom äktenskapet ser ut i övrigt.


Vad man bör ha i åtanke är att även om äganderättsförhållandena förändras genom bodelningen så räknas fortfarande egendomen som giftorättsgods. Det innebär som regel att vardera sida behåller sin egendom vid bodelningen. Makan har sedan tidigare fått hela lagfarten på fastigheten genom bodelning.


Jag utgår från att det var bodelning under äktenskapets bestånd vilket förutsätter att denna registrerades hos skatteverket, kap § st ÄktB. När två makar eller sambor går skilda vägar innebär separationen att saker måste delas upp mellan dem, detta kallas bodelning.

En bodelning ska göras antingen vid skilsmässa eller då en av makarna dör, alltså när ett äktenskap upphör. Det som är viktigt är att båda parterna är överens om att göra en bodelning under pågående äktenskap för att man skall kunna genomföra det hela. Vid försäljning av en bostad kan den som säljer bostaden ha rätt att göra avdrag för uppskovsbelopp om säljaren köper en ersättningsbostad som hen flyttar in i. Om ni vet att fastigheten snart kommer säljas görs en skälighetsbedömning då man räknar ut ungefär hur mycket skatt personen som säljer fastigheten kommer få betala. Annars räknar man ut hur mycket man idag skulle få skatta om fastigheten såldes (alltså även om det inte finns några planer på att sälja fastigheten ). Vid bodelning av en fastighet måste man till att börja med värdera fastigheten och då utgår man från fastighetens marknadsvärde. Kan ni inte tillsammans fastställa fastighetens värde kan ni anlita en mäklare eller en värderingsman.


Vid bodelning inom äktenskapet ska bo - delningen föregås av en anmälan till Skat-teverket, Äktenskapsregistret. Viktigt att tänka på är att om det finns villkor för bo-delningen måste sökanden visa att samtliga villkor är uppfyllda för att lagfart ska bevil-jas. Mer än bara juridiska dokument.


När makar vill ändra på ett ägandeförhållande av exempelvis en fastighet kan det ske genom bodelning under pågående äktenskap. Anledningen till att makar väljer att göra en bodelning under äktenskapet kan variera, exempelvis av skatte- eller arvsmässiga orsaker eller för att utjämna de inbördes ägarförhållandena. Resterande är fortfarande giftorättsgods och ska ingå vid bodelningen. Vid gåvor av fastigheter till närstående är det vanligt att gåvogivaren önskar att fastigheten ska ”stanna inom familjen” och vara enskild egendom för gåvotagaren. För detta krävs det att det sker en frivillig förmögenhetsöverföring med gåvoavsikt.


Partiell bodelning har ansetts kunna äga rum vid bodelning under äktenskapet. Du ska alltid göra en bodelning vid skilsmässa eller makes dö men du kan också göra den under bestående äktenskap. Man kan reda ut en oklar äganderättssituation genom bodelning och bodelningsavtal – och man kan bodela av egendom för att makarna ska uppnå skattefördelar eller att någon av makarna riskerar att bli skuldsatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg