torsdag 5 juli 2018

Bodelning skulder

I ett äktenskap har makarna giftorätt i varandras egendom. Giftorätten innebär att varje make har rätt att vid en bodelning få hälften av det sammanlagda värdet på makarnas tillgångar efter att varje make har fått räkna av sina skulder. Det finns inget krav på att en skuld måste vara direkt kopplad till giftorättsgodset.


I övrigt ska det vid bodelningen räknas ihop vilka tillgångar som är samboegendom (§ Sambolagen). Härefter räknas skulder av från vardera sambo för att täcka de individuella skulder de har som härstammar från samboegendomen.

Detta kallas skuldavräkning och görs både i bodelning med anledning av skilsmässa och upplösning av samboskap. Om du alltså har skulder som överstiger din egen totala förmögenhet så ska inte någonting alls av din egendom ingå i bodelningen. Bodelning kan göras vid en skilsmässa, när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Om din skuld inte betalas av direkt går du ifrån bodelningen med en skuld på 400kr.


Av denna skulle enligt föregående uppställning 100kr täckas av din enskilda egendom, 200kr täckas av din samboegendom och 100kr tas med efter bodelningen och dras först från din andel. Hur bodelning går till – skulderna räknas av: Först kollar man på vad ni har för egendom och om det är giftorättsgods.

Då kollar man sedan på om ni har skulder och räknar av dessa(kap. § äktenskapsbalken). Det finns dock en begränsning vad avser skulder som avser enskild egendom. Om den avlidne i stället var sambo görs en bodelning om den efterlevande sambon begär det. I en bodelning mellan sambor ingår endast egendom som förvärvats för gemensamt bruk, till exempel bostaden och bohaget. När Skatteverket har tagit emot er anmälan om bodelning kan ni gå vidare med bodelningen.


Avvakta därför ett par dagar innan ni skriver bodelningshandlingen, så att Skatteverket hinner ta emot er anmälan. När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar. Motsvarande regel gäller skulder som har samband med sådana försäkringar och andra rättigheter som är personlig egendom och inte ingår i bodelningen.


Giftorättsgods är all makarnas egendom som inte gjorts till enskild genom till. Ni får hälften var av det sammanlagda värdet på allting efter att skulderna räknats av. Vid bodelningen delas era tillgångar lika efter avdrag för skulder.


Hur ni sedan delar upp tillgångarna praktiskt bestämmer ni själva. Hur beräknas skulder när man förrättar en bodelning? Vardera make behåller alltså sina respektive skulder men kan dra av dem från marknadsvärdet på sitt giftorättsgods i andelsberäkningen för att erhålla nettovärdet.


Läs mer om andelsberäkning nedan.

Skulder är avdragsgilla i en bodelning. Vem har rätt till hyresrätten vid skilsmässa? När kan jag köpa ny bostad? Ingår arv i bodelningen vid en skilsmässa? Måste jag ge min maka pengar vid en bodelning när vi skiljer oss?


Vad menas med en bodelning ? Hur gör vi med skulder i bodelningen ? Det vanliga är att det finns lån på sambobostaden, men självklart kan det även finnas lån på bohaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg