måndag 25 juli 2016

Renovera spännpapp tak

Renovera spännpapp tak

Sök smidigt på vår hemsida. Hitta närmaste återförsäljare här! Bygghandel, Plåtslageri, Husfabrik. Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom renovering och bygg. Pappspänning av tak och väggar.


Spännpapp är ett billigt material och lätt att underhålla. Hur lagar jag sprickorna? Det ena taket lagade jag med hjälp av en gammal yrkesmålare för flera år sedan. Kommer tyvärr inte ihåg exakt hur vi gjorde. Vi är på gång att börja renovera två rum där det är gammal spännpapp i taket.


Pappen i sig är hel och fin skulle nog gå att måla om så några små fläcka försvinner. Det jag undrar nu är om det är ovanligt och kanske lite exklusivt med ett sådant här tak ? Att byta till gipsskivor är ett stort jobb. Samt att om dom inte sitter perfekt på samma höjd och vinkel osv så ser man övergångarna mellan efteråt. Spelar ingen roll hur fint du spacklat och slipat. Om det inte går att laga rekommenderar jag någon skiva som delar in taket i rutor, mycket lättare att få snyggt samt underhålla alt panel.


Ska du lägga nytt tak ? När är den bästa tiden att byta tak ? Vad kostar det att lägga nytt tak ? Att lägga tak är inte så svårt som man kan tro. Det viktigaste är att välja ett tak av bra material. Vi ger dig tipsen på vad du behöver när du ska lägga tak. Taket ska vara i god kondition.


Skyddsbeläggning innebär att taket efter strykning beströs med fin sand eller finkornigt krossad talk eller skiffer innan strykningen torkat. Lämpligen stryker man en två meter bred yta som strös med san sen fortsätter man på så sätt i etapper över hela taket. En skadad pappvåd kan lagas genom ilappning.


Om ditt tak är snett, sprucket eller ojämnt kan den enklaste lösningen vara att sänka taket. Du får samtidigt ett utmärkt tillfälle att fälla in spotlights eller dra elkablar i taket utan att de syns. Sänka tak går att göra på olika sätt, men det vanligaste idag är att man använder sig av stålreglar och gipsskivor.


Tag bort gamla takskivor, eller, om taket är vävspänt, som här, börja med att skära ner taket. Glöm inte att ta bort lysarmatur innan du börjar skära! Takskivorna bör monteras i samma riktning som eventuella golvbrädor, parkett eller längs med ljusets fall in i rummet. Planera hur skivorna ska sitta.


Att det kan ta allt ifrån en halvtimme till två-tre timmar per kvadratmeter tak är inom normalgränsen. Vill man vara på den säkra sidan kan man alltid avtala om ett fast pris för sin takomläggning. En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Funderar du på att renovera ditt tak eller utföra underhållsåtgärder? Vilka åtgärder du än vill göra på ditt tak så hittar du flera hundra taktips här som kan hjälpa dig att förverkliga dina takplaner.


Här hittar du tips om hur du ska planera för ett takbyte, välja takmaterial, hängrännor, stuprör och underhållsåtgärder mm. Nu har jag problem med taken. Det är spännpapp och färgen har flagnat mycket. Jag hade en genomgång i huset med en målare “av den gamla stammen” som kan detta med spännpapp , och han sa att de är målade med vattenbaserad alkydfärg ovanpå limfärgen och jag kan inte måla igen för då är det risk att alltihop kommer ner. Läs också: Så lagar du ett trasigt tak av spännpapp.


Ta bort kittet Stiften håller glasen på plats. FOTO: Mats Berg Mats Berg. Använd en gammal kniv eller ett stämjärn. För att sätta ett helt nytt tak skulle alla lister behövas plockas ned och taket är fullt av vinklar, vrår och höjdskillnader. För att förenkla restaureringen tänkte vi prova att laga hålen och sprickorna i stället.


Vi har i huset vi hyr ett rum med spännpapp där vi har lappat en del som var trasigt. Ta hjälp av dina grannar eller några goda vänner så är det gjort på någon dag. Verktygen du behöver är hammare, såg och tumstock. Vid vinklade tak och ränndalar kan man ibland behöva skära takpannor.


Tala med din byggmaterialhandlare, han ger dig tips och råd. I dag försvinner många pappspända tak och väggar som ersätts med gipsskivor. Ett gammalt rum som kläs med gips får ett stelare intryck.


Att renovera och kanske till och med byta yttertaket är en kostsam historia. Den som bor länge i samma villa byter kanske bara tak en gång under sin livstid. Samtidig kanske man vill byta taktäckningsmaterial, från tegel till betongpannor eller tvärt om.


Renovera spännpapp tak

Men då gäller det att se upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg