fredag 8 juli 2016

Heterosexualitet historia

Ordet heterosexualitet har genom historien haft olika betydelser och är i praktiken ett relativ modernt begrepp. Artikel i där du kan läsa om homosexualitetens historia från antiken till nutid. Homosexualitetens historia är lika gammal som heterosexualitetens historia , men faktiska källor om samkönad kärlek börjar först uppträda under det antika Grekland och Kina under 500-talet f. Heterosexualitet framstår som något självklart, något som undgår kritisk granskning. Om vi studerar heterosexualitetens historia eller könens historia blir det tydligt att det som uppfattas som avvikande i dag INTE i alla tider har stått utanför normen.


Men vi har också utgått från att täcka in olika teman. Normeringsprocesser, exempelvis hur heterosexualitet kommit att bli normen, är ett, motstånd ett annat. Nej, så snabbt ändrpia laskarar sig inte historien. Syftet med uppsatsen är att kritiskt granska de aspekter av motiveringar till lagstiftning som färgas av heteronormen genom att visa på hur denna konstrueras genom värderingar och tolkningar. Vill du få tillgång till hela artikeln?


När begreppet heterosexualitet först började användas av läkare var det en utveckling mot ett vetenskapligt sätt att se på sexuellt umgänge, som innefattade biologiska förklaringar till lust och attraktion. Detta stod i kontrast mot tidigare viktorianska kärleksideal. Homosexualitet klassas allmänt, precis som bi- och heterosexualitet , som en sexuell läggning. Det finns emellerti och har historiskt funnits, olika uppfattningar om homosexualitet och en motvilja mot den. Likaså har homosexualitet, på samma sätt som andra läggningar, från socialkonstruktuvistiskt håll setts som konstruerad.


Kategorier och positioneringar skapas av oss människor och historien utmanar en tanke om allt som anses vara normalt. Alltså med i den meningen vi idag använder ordet bisexualitet. Den skapar sammanhang men också insikt om att historia inte byggs som en adderande kedja, utan som diskontinuiteter styrda av samhällsförändringar, värdeförskjutningar, nya maktkonstellationer och nya sorters blickar. Därmed blir den en lysa. Tvåhundra år efter sin död fortsätter markisen de Sade att fascinera.


Världens mest kände sexualfilosof uppmärksammas stort i Paris i höst och Vetenskapsradion Historia träffar människorna som förförts av den historiska våldsporren. Ett bidrag till heterosexualitetens historia book. Read reviews from world’s largest community for readers.


Varför blir människor heterosexuella? Men heterosexualitetens historia är självklart längre än så, likaså normen att vara det. Hur tillkom ordet heterosexuell? Den är lika gammal som heterosexualitetens historia men faktiska källor om samkönad kärlek börjar först uppträda under det antika Grekland och Kina under 500-talet f. Att homosexualitet började beskrivas under grekiska antiken beror på en förändring i de skrivna texterna då. Lös korsor hitta ord med liknande eller samma betydelse.


Från och med det här året blir det i arbetslivet olagligt att diskriminera utifrån sexuell läggning. Med sexuell läggning avses homosexualitet, bisexualitet och heterosexualitet. Först tio år senare får även transpersoner och andra som bryter mot normer kring kön skydd av lagen. I kyrkans och i kristendomens historia har heterosexualitet uppfattats som den rätta formen av sexualitet.


Ett tydligt tecken på det är att (fortfarande idag) endast heterosexuella par kan vigas kyrkligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg