torsdag 14 juli 2016

Gåva fastighet syskon

Hjälp drabbade - redan idag! Ge en gåva genom ActionAid. Få ett gåvobevis att ge bort i present. Tillsammans kan vi besegra cancer. Stöd Sveriges främsta cancerforskning!


Bidra till livsviktig forskning så att fler överlever cancer.

Ge bort en julgåva som gör skillnad. Som tack får du ett fint gåvobevis. Operation Smile hjälper barn med läpp-, käk eller gomspalt. Om förvärvet ses som en gåva kommer du att få ta över din brors kapitalvinstskatt för hans del i fastigheten samt, vid beräkningen av eventuell kapitalvinstskatt på en framtida försäljning av fastigheten , inte kunna tillgodoräkna dig den ersättning som du betalat honom för hans andel. För fastigheter gäller huvudsaklighetsprincipen, som innebär att överlåtelsen antingen ses som en gåva eller köp.


Vi går igenom vad som gäller för dig som vill ge bort din fastighet i gåva till t ex dina barn. Fastighet – gåva mot betalning? Skatteverket kan mycket väl komma att hävda att gåvan ska anses utgöra ersättning för en motprestation från dig.

Motprestationen skulle då vara din gåva till dina syskon. Det finns alltså en stor risk att du ska anses ha sålt fritidsfastigheten för ett pris som motsvarar värdet av den gåva du får från en förälder. Hur ger man bort en fastighet utan att behöva betala skatt?


Kan man ge bort en tomt i gåva och slippa skatten? Hur undviker man kapitalvinstbeskattning vid överlåtelse av fastighet ? Det kan finnas många anledningar till att man vill ge bort en fastighet. Man som fick fem miljoner kronor i gåva åker på skattesmäll. Enligt svensk lag behöver du inte betala skatt för en gåva.


Detta gäller oavsett hur mycket gåvan är värd. Däremot kan gränsen mellan vad som är en gåva och vad som anses vara skattepliktig ”tjänsteinkomst” ibland vara hårfin. Men om ert syskon säljer till någon utomstående och ni accepterar detta är det orimligt att ni skall stå för kostnaden för värdering. Ni kommer dock antagligen behöva en värdering vid bouppteckningen om denna ej skett. Om ni köper ert syskons del för under dennes del av taxeringsvärdet räknas hela förvärvet som en gåva.


Om fastigheten säljs till högstbjudande på öppna marknaden, vad får då nuvarande ägare kvar efter skatt? Dela det på antalet syskon , så vet du hur mycket du skall kompensera dem med (tex genom gåva ). I normalfallet är det bättre med gåva mot vederlag än försäljning till lågt pris. Vid gåva av fastighet gäller den så kallade huvudsaklighetsprincipen.

Det innebär att om bara vederlaget är lägre än taxeringsvärdet så räknas hela transaktionen som en gåva. Huvudsaklighetsprincipen gäller inte vid gåva av bostadsrätt. En fastighet kan övergå från en ägare till en annan genom olika former av överlåtelser t. I vissa fall ska en kapitalvinstberäkning göras och i andra fall behöver ingen beskattning ske utan kontinuitetsprincipen tillämpas.


Men mitt råd är att du ändå är det. Om du dör inom tio år kan det som du skänkt till ett av barnen räknas som förskott på arv. Om gåvan betraktas som förskott på arv påverkas också fördelningen av kvarlåtenskapen mellan barnen när man dör. Värdet av gåvan räknas nämligen bort från det som barnet ska få i arv och gör att de andra barnen erhåller mer i arv än den som redan fått en gåva.


Syskon sälja till högsta budet för att få ut så mycket arv som möjligt. Hur kan mina föräldrar sälja till mig för milj men kompensera mina syskon för ett tänkt slutbud på milj vid budgivning? Finns det mallar för sådant? Jag och mina syskon tänker olika i frågan.


Vi vill att det ska gå rätt till. Skippa vännen, gör upp gåvan med din far och låt han kompensera syskon. Men nummer ett är att ta hjälp, då inkluderar det dig, systern och fadern men håll vänner utanför. Hon behöver inte heller ansöka om jordförvärvstillstånd eftersom ni är gifta.


Exempel 3: Du köper en fastighet som är taxerad som lantbruksenhet och som angränsar till en fastighet du redan äger. På så sätt kunde fastigheten leva kvar i släkten i flera generationer. Fideikommissen innebar samtidigt att den äldsta sonen som fick ärva hade en moralisk skyldighet att ta hand om sina syskon genom avkastningen på fastigheten. På detta sätt undveks en eventuell arvstvist och fastigheten stannade inom släkten.


Nu är vi dock överens om att det syskonet , en syster, som mestadels använder fastigheten ska bli ensam ägare till detta och lösa ut oss andra. Om en fastighet ges bort som gåva mot vederlag kan det ibland leda till att givaren måste deklarera överlåtelsen enligt kapitalvinstreglerna som om fastigheten istället hade sålts. Gåva kan ge kapitalskatt. Det sker normalt om vederlaget i samband med gåvan är lika stort eller större än taxeringsvärdet på fastigheten då gåvan ges.


Kan jag köpa bostadsrätten som han ska flytta till och ge den i gåva till honom utan vederlag och han i sin tur ger mig huset i gåva med 300. Då har inga taxeringsvärden gått över gränsen. Jag är helt grön på detta område så jag ber om ursäkt om jag ställer helt felaktiga frågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg