måndag 16 september 2019

Vid vilken ålder får barn bestämma var de ska bo

Vid vilken ålder får barn bestämma var de ska bo

Barnet får ingen lagstadgad rättighet att bestämma vart det ska bo när det fyllt år, varken när föräldrarna har gemensam eller enskild vårdnad. Det finns i praxis en del domar som har grundat en tanke om att barnet har en rättighet att bestämma vart det vill bo när det fyllt år, men det är snarare en utgångspunkt. Boende och umgänge vid separation. Vid en separation är det i första hand föräldrarna som avgör var barnet ska bo.


Om föräldrarna vill och önskar kan de vända sig till socialtjänsten för att genom samarbetssamtal få hjälp att komma överens i frågor som de inte lyckats lösa. Får barnet bestämma boende vid 12-års ålder ? Har hört att barnet själv får bestämma var det skall bo när det fyllt år. Det är ju tre parter (minst) som berörs av detta beslut. Båda föräldrarna har ansvar så länge de har delad vårdnad.


Det är naturligtvis viktigt att barnet får vara med och bestämma i diskussion med föräldrarna, men samtidigt kan inte ett 12-årigt barn bedöma konsekvenserna för vad det skulle innebära att inte längre bo hos pappan. Vid kan ett barn folkbokföra sig själv hos vilken förälder det vill, oberoende av vårdnadform. Därför kan man säga att lagstiftaren säger att barn får bestämma själva var de vill bo när de är år gamla. Men åldersgränsen för egenmäktighet med barn - som strider mot beslut enligt FB - upphör vid 15.


Ett barn kan inte själv bestämma var han eller hon vill bo. Föräldrarna har stor möjlighet att själva bestämma var barnet skall bo , kap 14a § st föräldrabalken. Rätten kan även på talan av båda eller en av föräldrarna bestämma var barnet skall bo kap 14a § föräldrabalken. De får hindra dig från att göra sånt som kan vara skadligt, som att dricka alkohol, röka eller snusa. De bestämmer om du får tatuera dig eller pierca dig.


Vid vilken ålder får barn bestämma var de vill bo utan att man behöver koppla in familjerätten och tingsrätten? Jag har hört både och år. Nej föräldrarna ska fatta dessa beslut.


Grymt att sätta barn i en sits att de ska behöva välja. Det finns ingen absolut ålder där barn helt själva får bestämma , men barns egen vilja ska beroende på ålder och personlig mognad vägas in. Tolv år har varit ett riktmärke där barnets egen vilja väger tyngre. Sedan är det vårdnadshavaren som ska bedöma om det är lämpligt, eller olämpligt, att följa barnets vilja och önskemål beroende på frågans art och barnets ålder , mognad samt utveckling.


Något om den utbredda uppfattningen att barn får bestämma själva när de blir år. Att vara vårdnadshavare för ett barn innebär att ha ansvar för barnet och att se till att hen har det bra. Du bestämmer till exempel var barnet ska bo och vilken skola hen ska gå i. Oftast är vårdnadshavare och förälder samma person. En inte alltför ovanlig missuppfattning är att när ett barn fyllt år får den bestämma vem den ska bo hos, vem som ska vara deras vårdnadshavare Den eller de som har det juridiska ansvaret för ett barn.


Läs mer och hur mycket umgänge den ska ha med den andre föräldern. Men riktigt så enkelt är det inte. Vid den åldern är det naturligt att vilja bestämma mer själv och vara mer delaktig i beslut som påverkar ens liv.


Min åsikt är också att man i den åldern bör få börja bestämma själv i allt större utsträckning. Ni kanske ska minska fokuset på uppfostran och istället öka kommunikationen med er tonåring? Eftersom barnen blir äldre och jag förmodar att barnen får själva börja bestämma lite kring sitt boende. Har två döttrar och år som själva säger att de inte trivs hos sin pappa, de får ångest och gråter redan dagen innan de ska dit.


Vid vilken ålder får barn bestämma var de ska bo

Jag och barnen har tillsammans försökt prata med barnens pappa, för att hitta en lösning. Man har tidigare ansett att vid års ålder så kan ett barn i princip själv få bestämma om det vill bo hos sin mamma eller sin pappa. Hit hör var barnet skall bo. Var barnet är folkbokfört ligger till grund för var barnet ska gå på dagis och i skola. Be barnen fundera över vilken figur som liknar deras egen personlighet, är de flera olika, varför är det så?


Be också kamraterna beskriva hur de upplever varandra. Den här övningen riktar barnets fokus mot de egna värderingarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg