måndag 16 september 2019

Vad är queer fanny ambjörnsson

Vad är egentligen queeri dagens Sverige? Fanny Ambjörnsson har nu uppdaterat sin lättillgängliga introduktion i ämnet. Utifrån vardagsförankrade exempel beskriver hon rörelsens politiska bakgrun dess teoribildning och den samtida queeraktivismen. Framför allt visar hon att queer är djupt samhällsrelevant. Alltid bra priser och snabb leverans.


I centrum står kopplingen mellan kropp, genus och begär. Vad händer med den som inte klarar eller inte vill leva enligt de normerande kraven? Hur kan vi förstå processerna som stigmatiserar och stöter ut?


Men, vad är egentligen queer ? Bokens kapitel reflekterar hur queer kan betyda aktivism, teori, något avvikande och något omstörtande. Queerbegreppet har fått fäste i dagens samhällsdebatt, men är den bara en tandlös mediaprodukt? Finns det en svensk queeraktivism? Det är en samtalsform som går ut på att man under en begränsad ti exempelvis en halvtimme, får låna med sig en.


Den innehåller precis det jag saknade hos Rosenberg. Ambjörnsson redogör förstås för queerrörelsens framväxt i USA, men hon har också lagt ned stor möda på att beskriva historien och nutiden utifrån ett svenskt perspektiv. Samtidigt kvarstår stigmatisering och utanförskap. Men vad är egentligen queer ? Queer får oss att se kritiskt på det vi upplever som normalt, naturligt och självklart.


Ambjörnsson är mån om det omöjliga i projektet, att aldrig spika fast en gång för alla vad queer är , utan smyger runt begreppet, hittar dess teoretiska källor och praktiska utövanden. Queer är inte vad det var för tio år sedan då denna bok först gavs ut, på ett decennium hinner det förändras, precis som ordets innebörd förändras från person till person, och mellan grupper. I en klass för sig som gavs ut på Ordfronst förlag. Den skildrar unga tjejer och deras tankar kring relationer och sexualitet. Efter att ha läst den här boken kommer du inte att se på världen.


Vad är queer fanny ambjörnsson

Queer ger redskap att ifrågasätta det vi upplever som naturligt och självklart, vare sig det handlar om genus,. Lämna ett svar Avbryt svar. E-postadressen publiceras inte. Som genom trolleri kunde fototekniken ta betraktaren till fjärran länder.


Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusstudier. Webbplatsen använder sig av kakor (cookies) för olika funktioner och för att ge en bra användarupplevelse. Stockholm University, Faculty of Humanities, Department of Ethnology, History of Religions and Gender Studies, Gender Studies. Litteraturlista BUS10 Sexologi: Barns och ungdomars sexualitet, hp. Undrar du vad queer är ? For information regarding your data.


Vad är queer fanny ambjörnsson

Sedan gäller, som allti frågan om tolkningen av materialet. Detta innebar att homosexuella i hela världen betraktades som sinnessjuka. X Marks the Spot: An Anthology of Nonbinary Experiences. Dessutom var han queer långt innan begreppet fått sin nuvarande betydelse.


Vi sitter här i huset och har gjort om det till ett queer place.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg