tisdag 10 september 2019

Svenska kvinnor i historien

Under år har Termo Original haft fokus på att utveckla dom bästa tänkbara underställen. Material som passar dom skandinaviska årstiderna och det varierande klimatet. Här kan du köpa friluftsmat.


Muggar, stekpannor, bestick m. Skotork, strumpor, mössor med mer.

Att det trots det ser ut som det gör är orimligt. Här om drottning Kristina, Gustav II Adolfs dotter, handlar det andra programmet. Drottning Kristina är förmodligen den svensk , som blivit mest känd utanför Sveriges gränser. Aung San Suu Kyi har fått Nobels fredspris och flera andra tunga utmärkelser.


Trots att kvinnor alltid varit en del av både historien och samtiden är det sällan barn får läsa om spännande, viktiga och inflytelserika kvinnor i sina historieböcker. Boken Svenska kvinnor historien glömde handlar om åtta svenska kvinnor som påverkade sin samti men som få har hört talas om i dag. Boken bygger på Högbergs podcast “Kvinnliga krigare”.


Stefan Högberg har läst historia , arkeologi och latin vid Göteborgs universitet.

Hon var dessutom Sveriges första kvinnliga professor i nationalekonomi. Bland de mest kända finns politikern och fredspristagaren Alva Myrdal och den helgonförklarade Heliga Birgitta. Man synliggör kvinnor som gjort stora gärningar, säger Josefin Rönnbäck, lektor i historia vid LTU.


Var finns kvinnorna i historien ? Använd vår kortlek Historiska kvinnor  för att lyfta fram svenska kvinnor som har gjort avtryck i historien. Lyft samtidigt frågan om problematiken med representation i historien. Kvinnor från alla delar av världen har varit delaktiga för att nå dit vi är idag. För att belysa dessa stjärnor har vi här sammanställt en del av dem. Några av dem kämpar än i dag för vår framtid!


Här är fantastiska kvinnor som har stått upp för kampen om jämställdhet. G ifta svenska kvinnor dolde i regel sitt hår fram till för drygt 1år sedan, sedan släpptes det fram bit för bit. Denna historia har länge varit ganska okän men en ny doktorsavhandling har nu frilagt utvecklingen där kvinnorna började visa alltmer av sitt hår i takt med sekulariseringen och uppluckringen av gamla normer. Kvinnor i den svenska historien Denna filmserie i fyra delar berättar om en bortglömd bit av historien – kvinnornas historia.


Men i kulisserna har kvinnorna hela tiden funnits. Denna serie berättar deras historia – hur de utövat makt. Men är det då så att kvinnor och män har olika slags preferenser när det gäller yrkesval?


I historieskrivningen är dessa kvinnor osynliga, där finns bara plats för kungar, maktspel och krig.

Vi socialiseras på olika sätt. Kvinnor socialiseras till att tänka på andra människor, att ta ansvar och se sig i ett samhälleligt eller mänskligt sammanhang, säger Minna Salminen Karlsson. Gömda och glömda kvinnor i historien. Det kan tänkas delvis. Visning med genustema i våra utställningar.


Dagen efter Internationella kvinnodagen bjuder Historiska på visning med genusperspektiv. Möt bekanta och obekanta kvinnor ur historien och fundera över deras möjligheter och förutsättningar. Filmen berättar historien om fem mäktiga kvinnor som fick stort inflytande under sin livsti och som var med och formade Sveriges historia. Sankta Elin av Skövde pryder Skövde kommunvapen. Hon var mäktig redan under sin livstid men efter sin död blev hon helgonförklarad.


Museer lyfter kvinnor i historien Kvinnorna tar klivet ut ur historiens skuggor på svenska museer. Med modern forskning och genustänk förändrar flera utställningar nu bilden av vårt förflutna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg