tisdag 3 september 2019

Vem äger bilen vid skilsmässa

Se detaljerad fordonshistorik. Få en komplett fordonscheck idag! Skiljer ni er är det äktenskapsbalken som går in. Om bilen inte är enskild egendom avgör bodelningen vem som får den. Det är svårt att säga på förhand vem av er det blir.


Det spelar ingen roll att han står på lån etc, det är ändå giftorättsgods ifall det inte är enskild egendom (mao gåva, något han ärvt, om ni har äktenskapsförord och det står där etc).

Var uppmärksam på vem som äger vad och vem som betalar lånen i ett samboförhållande. Om ni separerar behåller ni respektive egna egendomar som bilar , aktier och liknande. Gör ett samboavtal där ni listar vem som äger va vad som är gemensamt och vem som har rätt till vad vid separation. Motsattsen gäller också.


Om ni kommer överens om att han ska ha bilen ska du ha något för motsvarande värde. Kan ni inte komma överrens om vem som äger bilen kan han driva en sakrättslig fråga. Bodelningen ska göras när äktenskapet upplösts, dvs. Uppdelning av tillgångarna vid en bodelning.


En uppdelning av alla tillgångar och skulder ska göras efter man räknat ut giftorättsandelen.

Det är vid denna uppdelning man delar upp sakerna som finns och bestämmer vem som ska få bilen , huset och andra ägodelar. Den make som äger mer måste då ge den andra egendom för att båda ska få lika mycket med sig ur skilsmässan. Vid en skilsmässa ska all egendom som huvudregel delas lika mellan makar oavsett om någon av makarna äger mer egendom än den andra maken.


Men det finns undantag. Hyresvärden måste exempelvis acceptera en hyresgäst som fått sig kontraktet tilldelat efter en bodelning eller när hyrestagaren avlidit. Egendom som samborna köper tillsammans som inte är samboegendom, exempelvis bil , fritidshus, båt eller husvagn, har de samäganderätt till. Samäganderätt regleras av samäganderättslagen och ingår inte vid en bodelning.


Hur stor del var och en äger beror på hur mycket som betalats eller om de har kommit överens om annat. Vid en bodelning är de viktigaste begreppen att känna till giftorättsgods och enskild egendom. Innan ett äktenskap ingås äger mannen och hustrun sina egna tillgångar och ansvarar själva för sina skulder. Hustruns båt är hennes, mannens soffa ägs av honom.


Har någon av dem skulder är det deras skulder, och inte deras partners skuld. Vid bodelningen görs en behovsprövning. Den av makarna som har störst behov av bostaden och bohaget har ofta rätt att få behålla den. Den som har vårdnaden om eventuella barn anses i princip alltid ha störst behov.


Det finns en hel del praktiska och juridiska frågor som kan uppstå i samband med en skilsmässa. Det här gäller vid skilsmässa. Ofta kan det vara svårt att veta hur man ska gå tillväga och var man ska börja.

Här reder vi ut vad som gäller. All annan egendom, exempelvis bilar , fritidshus och sparande går utanför delningen. Som sambor gäller det att tänka till mer än som gifta. Genom att skriva ett samboavtal kan ni avtala bort bodelningsreglerna. Vem äger och betalar vad?


Då äger var och en sina tillgångar och skulder, inklusive bostad och bohag. Kan det bli en vårdnadstvist över en hund? Eller kan man ha delad vårdnad?


Hur löser man det på bästa vis för hunden vid en skilsmässa ? Jag och min fru har bestämt oss för att skiljas. Vi har en femårig chihuahuakille som vi skaffat tillsammans, men det är hon som står som ägare. I Äktenskapsbalken framkommer bland annat att värdet av ditt bolag ska medräknas vid en eventuell framtida skilsmässa. Om du inte önskar att din äkta hälft ska ha rätt att kräva en del av värdet av ditt bolag måste du upprätta ett äktenskapsförord. Detta gäller vid dödsfall.


Giftorättsgods innebär att om det uppstår en skilsmässa , har du rätt till halva värdet av din makes egendom - det vill säga värdet av allt som du och din make äger ska läggas samman och efter avdrag för skulder, fördelas giftorättsgodset, (kap. § Äktenskapsbalken). Så skyddar du dina tillgångar vid skilsmässa. Tillsammans med mina syskon äger jag en släktgård i Norrland. Eftersom jag ska gifta mig så har mina syskon pratat med mig om att jag måste se till att juridiskt skydda släktgården så att den inte skulle delas upp vid en eventuell skilsmässa , hur går det till? Dödsboet är en juridisk person som, för enkelhetens skull, kan liknad vid en firma.


De tillgångar (och skulder) som den avlidne lämnar efter sig och som de efterlevande ska få ärva, kallas för dödsbo. Ta reda på vem som äger bilen på bara några sekunder. Hos Transportstyrelsen finns det ett register över alla fordonsägare och fordon som har registrerats i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg