torsdag 26 september 2019

Vad är äktenskapsförord

Vi gör juridiken tillgänglig. Hos oss skriver du enkelt avtal online till fast pris. Skräddarsytt och juridiskt korrekt. Testa vår tjänst online! Skriv testamente enkelt online!

Svar på de vanligaste frågorna. Find What Is Vad on TheWeb. Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan två makar eller blivande makar.


Genom ett äktenskapsförord kan makarna bestämma hur det de båda äger ska delas upp om de skiljer sig. Det spelar ingen roll vem som egentligen äger vad. Det kan skrivas när som helst under ett äktenskap eller inför det.


Det som utmärker enskild egendom är att den inte ingår i en eventuell framtida bodelning. Vad är ett äktenskapsförord ?

Allt som makarna äger under ett äktenskap är deras gemensamma giftorättsgods. Jag undrar hur äktenskapsförord fungerar om makarna inte har avtalat om något men fortfarande är gifta. Som jag förstår så äger man hälften var, men vad skulle tex. Har de rätt att gå in och ta tillgångar från den andra? Det kanske även finns egendom som du vill ”skydda”.


Diskutera därför igenom situationen grundligt så att ni förstår vad ett äktenskapsförord är och vad det innebär samt att ni verkligen förstår varandras motiv för att ingå, eller inte ingå, ett äktenskapsförord. Huvudregeln för makars egendom är att den är giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom. Det vanligaste är att man i sitt äktenskapsförord föreskriver vad som ska vara enskilt, och därmed inte heller ska ingå i en framtida bodelning. När du ska skriva ett äktenskapsförord är det några saker du ska tänka på.


Eftersom det är ett avtal mellan två personer måste båda parter närvara, det är viktigt att ni innan har funderat på vad som ska vara enskild egendom och att ni båda förstår vad det är ni skriver på. Det går bra att skriva ett äktenskapsförord själv men det är viktigt att få med alla delar som behövs för att dokumentet ska vara giltigt. Med vår tjänst kan du vara säker på att äktenskapsförordet är juridiskt korrekt och innehåller det du vill att den ska göra. Sverige Äktenskapsförord ska upprättas skriftligen och undertecknas av makarna eller de blivande makarna. Detta gäller även om någon av dem är underårig eller om äktenskapsförordet avser egendom, som till någon del omfattas av förvaltarskap enligt föräldrabalken.


När makar gifter sig går de med på att all egendom de äger ska delas lika mellan makarna om man i framtiden skiljer sig (giftorätt). För trots att många tror att gifta par äger allt gemensamt är det inte helt sant. Vad ska tillhöra det gemensamma boet?

Huvudregeln är att makars egendom ska delas lika vid en skilsmässa, den så kallade hälftendelningsprincipen. Nej, det är gratis att fylla i avtalsmallen (formuläret) och du kan spara och fortsätta när du vill. Betalning sker först när du vill få avtalet sammansatt i en juridisk korrekt pdf-fil. Kan jag lägga till egna villkor i avtalet? Tvärtemot vad många tror så påverkar inte ett äktenskapsförord äganderätten till den ifrågavarande egendomen utan bara dess status av giftorättsgods eller enskild.


Exempel: Makarna Per och Frida har bestämt sig för att skiljas. De har inte skrivit något äktenskapsförord. De bor i en villa som Frida betalat. Villan är värd en miljon kronor. Spar kvitton på vad ni betalat och gör gärna en lista på vem som köpt vad.


Du ärver inte din sambo. Det måste registreras hos Skatteverket. Då man överväger att upprätta ett äktenskapsförord finns det skäl att vända sig till en advokat, en statlig rättshjälpsbyrå eller någon annan sakkunnig jurist. Ett vittne till äktenskapsförordet är jävigt bl.


Som svar på din fråga innebär det att om ni gifter er på nytt är inte det gamla äktenskapsförordet gällande då det inte finns registrerat mellan er längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg