onsdag 18 januari 2017

Krönika ideer

Krönika – att skriva krönika Skriv din krönika och ge den rubriken Version (men den ska naturligtvis även ha en egen rubrik). Låt en kamrat göra en kamratbearbetning av din text. Vad är det som gör en krönika angelägen och bra?


En bra krönika ska fånga daggdroppen och spegla kosmos. Fem snabba tips för en bra krönika , tack!

Tänk på vilka känslor du vill väcka hos läsarna. Jag har fått i uppgift att skriva en krönika om valfritt ämne. En krönika är ett slags essä som har med tid att göra.


Essä betyder försök eller tankeförsök och är en slags betraktelse. Krönikan använder sig av det vardagliga och vanliga för att läsaren ska få syn på det som ligger i tiden (källa Sigbritt Ernald - Skrivsätt, Handbok för unga skrivare). Texten kan bestå av lite vad som helst.


Om du skriver för en uppdragsgivare: kolla hur långa andra krönikor är.

Om du själv bestämmer hur lång krönikan får vara, tänk på att läsare har begränsat med tålamod. Undvik långa haranger. För att du ska kunna få lite konkret inspiration till ditt eget skrivande, länkar vi här till en rad olika exempel på krönikor. Medan du läser kan du försöka. Man behöver inte hålla sig till fakta utan kan med gott samvete lätta på mameluckerna och dra en riktig skröna om man så vill.


Viktigt i en krönika är just att den är personlig, den ska alltså innehålla krönikörens egna tankar och kommentarer. Det är inte för intet det är min favorittyp av text! Krönikor kan skrivas ganska fritt, men vissa punkter är bra att alltid tänka på.


Cement i fingrarna så fort du öppnar ditt pågående manus? Behöver du en utmaning? Här är saker att skriva om! Om jag skulle skriva en krönika idag hade jag kanske skrivit om Madeleines förlovning.


Inte för att stjäla ämnen (haha), men för att bli inspirerad. Det är svårt att skriva en krönika bara sådär när man inte egentligen vet vad man vill skriva om eller inte direkt har en åsikt om något. Personligen brukar jag ibland skriva krönikor utefter händelser som jag har tagit del av som jag sedan kopplar till både mig själv men även spinner vidare på och förklarar i ett bredare perspektiv.

Krönika ”Topplistan över historiens sämsta medicinska idéer” Man kan fundera på vad vi gör i dag som kan komma på topp­listan om hundra år, skriver Henrik Widegren efter att ha listat fem medicinska bottennapp. Judisk Krönika är en av Sveriges äldsta kulturtidskrifter. Skribenten bakom en bra krönika ska märkas i texten, genom sitt sätt att tänka eller sitt sätt att skriva eller gärna både och. Här finns möjlighet för elever att skicka in texter som på något sätt handlar om konsumtion eller närliggande områden.


Skicka in passande texter till oss för en chans till publicering. Publicerade texter premieras med en gåva. Det skriver Leif Victorin, ledamot i fullmäktige och tidigare verksam i Skandia, i en krönika för ProSkandia: ProSkandia hade på DN debatt den september en artikel införd som på ett nästan skrämmande belyser de allt lägre nivåer på pensionen som såväl dagens som framtida pensionärer har att se fram emot om ingenting görs. Dagens krönikor från egna och externa skribenter.


Tack för din beställning! Du är nu inloggad på Dagen. Tänkte skriva en krönika till en tidning (en typ av tävling), den får vara om precis vad som helst men det står totalt stilla i skallen på mig. Fick just reda på att deadline är imorn så om det skall bli något av saken borde jag börja ikväll. Relationen mellan barn och deras föräldrar får i det här sammanhanget sägas vara något som är ständigt aktuellt.


Stilnivån i en krönika kan variera beroende på det sammanhang där texten ska publiceras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg