måndag 16 januari 2017

Gösta och genusordningen

Gösta , visar det sig, är mannen som norm en halvt gudalik varelse som på olika sätt styr både inne och ute, både män och kvinnor. Genom att döpa honom och beskriva hans framfart i världen finns det en liten chans att han trillar ner från sin piedestal. Och nog vore det en god sak.


Den som har makt gör sig till norm. Förgäves antagligen för Gösta har väl som vanligt viktigare saker för sig än att lära sig om det allting genomsyrande förhållandet mellan könen. Och vad menas med genusordning?

De har alla, i en eller annan form, på olika håll publicerats tidigare, och tillsammans utgör de en intressant, men också ganska spretig samling av kunskaper, funderingar och tonlägen. Publicerad: Stockholm. Gösta och genusordningen ” är kanske inte den av hennes böcker som kan rekommenderas allra varmast, men att läsa, eller för den delen lyssna till. Read reviews from world’s largest community for readers. Jag har själv skrivit det – och tröttnat på att skriva det - många gånger: vit, manlig, heterosexuell, medelklass norm.


Vore det inte enklare att samla in allt det där under ett namn? Annat var det med den i veckan Augustprisnominerade ”Jag är Zlatan Ibrahimovic”. Nu har jag ju recenserat och diskuterat denna under en veckas ti allt efter att jag läst, och hade för avsikt att slutligen lyfta de delar där jag tycker Hirdman träffar helt rätt.


I alla dessa böcker och rapporter som är nämnda under denna rubrik, så är den gemensamma komponenten att alla handlar om samt berör ämnet genus både som ämne och som begrepp.

Första delen är en sammanfattning av berättelser från kvinnor i olika tider och från olika hemförhållanden. Handla dina böcker online eller i butik! Inspireras av personalens lästips, besök författarsamtal eller ta med barnen på sagostund.


Mannen som utgör normen På framsidan tronar en ståtlig, naken mansstaty. Och det är inte vilken man som helst, utan Gösta i egen hög person. Feministiska betraktelser.


Ordfront Pär StröMansförtryck och kvinnovälde. Stiftelsen Den Nya Välfärden. Studier i svensk folkhemspolitik. Att lägga livet tillrätta. Om kvinnors liv i Sverige.


Med kluven tunga- Lo och genusordningen. Dessa osynliga kontrakt borde rimligtvis råda även ute på de journalistiska redaktionerna. De olika texterna är skrivna under en tjugoårsperiod. De berör olika områden, som kvinnors plats och varför kvinnor är underordnade.


Ett kapitel tar upp klass och kön, ett annat feminismens förhållande till queerteorin. Boken är en samling av hennes texter om svensk kvinnohistoria och ett kortare kapitel ägnas åt Rundquist, Angela: Blått blod och liljevita händer. Här finns böcker, rapporter och metodmaterial som används som referenser i föreläsningar och utbildningar.


Yvonne Hirdman, Genus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg