tisdag 24 januari 2017

Intressanta ämnen att argumentera om

För att slippa cookies kan du stänga av cookies i din webbläsares inställningar eller välja att inte besöka Fragbite. Annonsering Är du intresserad av att annonsera på Fragbite, tryck här. Jag rekommenderar att man läser den artikeln om man har möjlighet, jag har försökt att söka efter den på nätet men jag hittar tyvärr inte den. Hoppas ni kan hjälpa mej, jag ska välja ett ämne att argumentera om i skolan.


Nu i åk på gymnasiet ska vi ha ett argumenterande tal som det muntliga nationella provet. Vi fick temat namn och jag kan inte komma på en intressant sak att argumentera om. Det gäller också att hålla intresset vaket för de som lyssnar, genom att tex väcka känslor och ha pålästa, intressanta argument.


När romanerna är utlästa ska frågan diskuteras i ett boksamtal. Glädje och tillfredsställelse över att befinna sig i denna persons närhet och att göra honom eller henne till lags. Välj den som passar situationen – och spinn vidare på liknande ämnen.


Intressanta ämnen att argumentera om

Du kommer att bli ett mingelproffs! Om du inte jobbade här, vad skulle du vilja göra då? Vad blev du mest överraskad över när du började på ditt nya jobb? Vad är det mest galna en chef bett dig att göra?


Vad hade ni som ämne i så fall? Hade ett argumenterade tal om fildelning och ett informerande tal om Jan Guillous böcker. Sen så jag ett tal om min katt på engelska och hm, ett tal i nationella provet typ, men improviserade så minns inget om det.


Intressanta ämnen att argumentera om

Du kan såklart vända på det och argumentera emot något jag skrivit att man kan argumentera för och tvärtom. Vissa ämnen kan det kanske vara en utmaning att hitta argument för men det kan ju samtidigt göra det hela mer intressant sedan när du ska redovisa, liksom att ditt ämne är ganska oväntat och kanske förvånande. Eller känns hjärnan som ett vakuum och fingrarna som cement så fort du öppnar ditt pågående manus? Bryt av ditt vanliga skrivande och inspireras av förslagen nedan!


Först kom jag inte på något så läraren gav mig ett, blev ig direkt för att jag mumlade etc. Fick göra om det och valde då själv ämne , scora mvg direkt. Jag tyckte jag lät likadan hela tiden men alla var sjukt förvånade över hur bra talet var. Pratade för övrigt om hur skivbranschen skjutit sig själva i huvet genom att jaga tpb etc.


Nu ska ni själva få testa på att kort göra muntliga argumentationer! Utvärdera – vem ”vann” och varför? Hej, kanske har du varit med om något förvånande eller chockerande någon gång som du vill berätta om , då brukar det bli roligast att lyssna.


Argumentera för något värdelöst, mycket roligare. Läraren är ändå ute efter hur du argumenterar , inte om du tycker om ett visst hockeylag eller tycker att det är töntigt att betala skatt. På tiden det begav sig argumenterade jag för att min tandborste var universums centrum.


Om din lärare inte på förhand gett dig ett specifikt ämne att basera ditt argumenterande tal på så är det absolut första du behöver göra att välja ett ämnesområde. Detta kan ibland nästan upplevas som det allra klurigaste och mest tidskrävande, då möjligheterna är oändliga och det är lätt att fastna i letandet efter något intressant att prata om. För tillfället har det legat på min lott att jobba fram en examination i Svenska som rör momentet ”språksituationen i Norden”.


Här bjussar jag på en PowerPoint som ger en överblick över de olika nationalspråken i Norden, samt själva examinationsuppgiften, som går ut på att skriva en debattartikel om ett av fyra valbara ämnen. Spelar ingen roll om vad det handlar om , kan vara påhittat eller något allvarligt. Jag har försökt tänka på allt jag tycker är intressant men känner att inget av det kommer bli något bra argumenterande.


Utan jag vill ha om ngt lite mer annorlunda. Typ varför vi ska införa 3-dagars helg. Du ska veta att minuter är väldigt kort tid att göra en bra presentation på.


HLR och liknande är ett bra ämne så hinner du aldrig igenom det viktiga på den tiden. Om du tycker att frihetsgudinnan är intressant så välj den, då kan man välja att hoppa över grejer när du märker att tiden blir knapp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg