onsdag 18 januari 2017

Bipolär personlighet

Kunskapen kring bipolär sjukdom ökar för var dag. Olika teorier bekräftas ju mer studier som görs och idag vet man att det finns tydliga samband i genetiken (ärftlighet), stressfulla händelser, personlighet och temperament. Däremellan kan du må bra och leva som vanligt. Du som har bipolär sjukdom behöver söka vård eftersom sjukdomen kan göra att du ibland mår mycket dåligt.


Du kan få behandling som hjälper dig att må bättre. Det finns många typer av psykisk ohälsa, och bipolär personlighet är en av dem. Förr kallades sjukdomen för manodepression, och namnet antyder också vad för. Tre till fem procent av alla vuxna i världen drabbas1. Såväl män, kvinnor som barn kan få sjukdomen.


Dessa är påfrestande både för den drabbade och för omgivningen. Då separationen påverkar den högsta nivån av vårt väsen – vår personlighet – då har vi att göra med dissociativ identitetsstörning (kluven eller multipel personlighet ). Bipolär störning garanterar inte olika personligheter. Likheten mellan dessa två diagnoser är att en bipolär person är manisk och deprimerad i perioder, medan en borderline är mer explosiv i sina känsloreaktioner och kan vända från lycklig (eller ja, glad) till självmordsbenägen på ett par minuter. Test för manodepressivitet och bipolär sjukdom. Svarar du ja på fler än hälften av påståenden kan du lida av manodepressivitet.


Skillnader som har rapporterats i jämförelser av bipolära och unipolära återkommande depressioner inkluderar att unipolära patienter har färre men längre depressioner och att sjukdomen bryter ut senare i livet. Personligheten är mer förändrad och introvert men mindre impulsiv och stimulanssökande. Vi måste för att lära känna människor ha brukat tillräckligt mycket tid med varandra. Baserat på det vi vet om en annan människas personlighet kan vi regelbundet förutsäga hur han eller hon kommer att bete sig, uttrycka sig eller känna i en viss situation. Men att vara väldigt lycklig en dag och väldigt ledsen nästa innebär inte att en person är bipolär.


De flesta uppvisar förändringar i humör och personlighet , men det innebär inte att de lider av denna mentala obalans. Bipolär II: består av hypomani samt återkommande och ofta djupa depressiva skov. Depressionen är den dominerade sjukdomsbilden. Den som är sjuk i Bipolär II riskerar att tillbringa av sin sjukdomstid i depression, ofta då under diagnosen terapirefraktär depression, dvs utan att den bipolära diagnosen ställs.


Bipolär personlighet

Dock i huvudsak depressiva återfall som lätt förväxlas med återkommande sk unipolära depressioner. I vissa perioder utvecklas vi mer än andra. En sådan period är när hjärnan bildas och.


Bipolär I sjukdom är lika vanligt hos män som kvinnor medan bipolär II sjukdom är vanligare hos kvinnor. Förekomsten av bipolär I med depression och mani någon gång i livet är ca av befolkningen. De övriga bipolära diagnoserna är vanligare och olika undersökningar tyder på att det är 2- av befolkningen som har någon av dem. Patienterna uppvisar affektlabilitet där känslor tar över logiken, det kan bli ”kaos i huvudet” vid konflikter, de är dramatiserande och drar uppmärksamheten till sig och de har återkommande perioder då de inte fungerar. Personlighet kan definieras som det väsentligen stabila mönster av tankar, känslor och beteenden som utmärker en persons unika sätt att möta, hantera och anpassa sig till sina livsomständigheter.


Bipolär personlighet

Borderline yttrar sig ibland genom symtom som föreligger inom flera andra diagnoser. Exempelvis ADH autismspektrumstörning, bipolär sjukdom och PTSD har symtomöverlapp med borderline. Med personlighet menas det mönster av tankar, känslor och beteenden som kännetecknar en persons unika livsstil och anpassning. Alla är unika, ingen är exakt som någon annan. Men det finns gemensamma mönster i hur vi tänker, känner och beter oss.


Vi kallar det personlighetsdrag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg