måndag 2 december 2019

Samariaravinen

Boka aktiviteter i Chania! Den mest berömda delen av ravinen är “Järnportarna” där ravinen endast är fyra meter bred och bergssidorna upp emot 5meter höga. Husen står där ännu, men enda ‘invånare’ är en läkare (på dagen) och vilda getter, Kri-Kri, som ibland närmar sig landsbyn.


Den ligger i södra delen av Chaniaregionen, i Sfakia provinsen, ca km från Chania stad. Gå ner i den km långa, gånger 1meter breda och upp till 7meter djupa ravinen.

Utforskningen kommer att ta mellan och timmar. Terrängen i ravinen är grov, stenig och ojämn och vandringen lämpar sig inte som har problem med hjärtat eller för gravida kvinnor. Det finns ett antal rastplatser längs sträckan, där du hittar toaletter och dricksvatten.


En synnerligen varm, lång och ganska stökig kanjon som vida överstiger vad charterturister normalt anses kunna fixa fysiskt. Där ingår buss till Xyloskalo i bergen, båt från ravinens nedre mynning vid byn Agia Roumeli och buss tillbaka till startorten. Europas längsta kanjon, säger reseledaren, vilket inte är sant.


Det går också att vandra en kortare rutt, där du startar från havet och går sex kilometer till ”Järnportarna”.

Det är verkligen en utflykt att rekommendera. Vår grupp hade nöjet att göra vandringen med en duktig guide från Temaresor. Under vandringen fick vi därför en utmärkt guidad vägledning!


Det finns även flertalet andra skyddade djur och växtarter i nationalparken. Få ut det mesta av din sightseeing! Vingvärd på resmålet för mer information. Kreta i maj för att vandra. Samariaravinen : Samaria ravinen är en av Chania distriktets populäraste utflykter.


Ravinen är lång och man tar sig hit med buss från olika turistdestinationer, det är bara att fråga på närmaste turistinformation. Samaria Gorge, Chania - the longest gorge in Europe, with a unique, magnificent natural environment. Längs med ravinen finns det vacker natur och fina utsikter.


Vi rekommenderar att ta med solkräm, hatt och ett par bekväma skor. Mitt i centrala höglandet ligger Amaridalen, en dal med små byar och grönska av oliv- och fikonträd. Lefka Ori innehåller kalk, och har säkert en intressant flora. Från Kallergi kan man fortsätta österut till nästa hytta, men vi gjorde inte det utan återvände till Omalos.


Vi passerar underbara små badstränder där vi kan stanna och bada i det klara och varma vattnet.

Vi bor på små familjeägda hotell. Vi startar vid 9-tiden och kommer fram vid 3-5-tiden på eftermiddagarna. Huvudpackningen skickas med färja. Det finns gott om vildblommor på vägen genom tallskogen till ravinens botten.


Buss från Chania till Xyloskala, där vandringen börjar, tar en timme. Hemresan går via båt och buss från Hora Sfakion. En ravin är en dalgång som har bildats genom att ett vattendrag har eroderat ned i lösa avlagringar, ofta i finkornigt material, såsom silt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg