måndag 23 december 2019

Studielån skilsmässa

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Ladda hem checklistan idag. Planera begravningen hemifrån. Skilsmässa - studielån ? Som huvudregel gäller under äktenskap att makar var och en ansvarar för sin respektive studielån och andra skulder. Det vill säga att ansvaret för studielånen och skulderna är personligt. Vid en bodelning delas alla gemensamma tillgångar mellan makarna.


Huvudprincipen är att båda ska få med sig lika mycket ur skilsmässan. Detta är även tänkt att gälla om den ena maken råkar äga mer än den andra. Generellt är det oftast bättre att göra bodelningen i så nära anslutning till skilsmässan som möjligt.


Vid en skilsmässa är makarna som huvudregel skyldiga att göra en bodelning. Det finns inte någon bestämd tidpunkt när bodelningen måste göras men den bästa lösningen är oftast att göra den så nära skilsmässan som möjligt. Hur gör man med CSN lån vid skilsmässa.


Tas det med i bodelningen? Jag undrar om man vid skilsmässa har större rätt till den fastighet vi bor i pga a vi har en vuxen son med särskilda behov och har svårt för omställningar. Det är i första hand jag som har ansvaret för honom och han är väldigt beroende av mig. Bodelning kan göras vid en skilsmässa , när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.


Studielån skilsmässa

Ena parten har mycket kvar av sitt studielån , andra parten har betalat tillbaka sitt. Den make som äger mer måste då ge den andra egendom för att båda ska få lika mycket med sig ur skilsmässan. Inför en snart kommande skilsmässa kan makarna i förväg bestämma hur den kommande bodelningen ska göras genom ett så kallat föravtal. Detta bekräftas sedan av de före detta makarna efter skilsmässan eller då talan om skilsmässa väckts hos domstolen. Men håller egentligen det resonemanget?


Om nu i mitt fall person X med studielånen på 3tkr får 2tkr av de gemensamma tillgångarna och person Y går back 1tkr av satsat kapital så kan sen person X gifta om sig igen och när det är dags för nästa skilsmässa så ligger studieskulderna på 2tkr. Bodelning betyder att makarna efter en skilsmässa delar upp sin egendom mellan sig. Bodelning vid skilsmässa är obligatorisk och ett formellt skriftligt bodelningsavtal krävs för att bodelningen ska vara giltig. Vid skilsmässa sätter ett bodelningsavtal rent juridiskt punkt för er ekonomiska förbindelse och redovisar vem som ska ha vad. Det är därför tydligt att studielån där ränta debiteras helt klart inte är tillåtna och även de lån där det anges att endast inflationen skulle debiteras.


Verkligheten i de lånen är att det finns överskott på ena sidan och sannerligen är det utbyte av pengar för pengar med mer från en sida som helt klart är riba (ränta) och förbjudet. Gratis information om hur ni själva kan göra en bodelning utan advokat samt möjlighet att ladda ner ett bodelningsavtal. Mallen innehåller exempel för enklare anpassning. Du som har studerat med studielån från CSN behöver börja betala tillbaka skulden när du pausar eller har avslutat studierna.


Det gäller även om du är arbetslös, får föräldrapenning eller flyttar utomlands. Här hittar du information om olika betalsätt och vad du kan göra om du får svårt att betala. Nej, inte om ni är överens. Ni kan spara mycket pengar och tid på att ladda ner de dokument och instruktioner ni behöver på Juridiska Dokument och förrätta er bodelning själva. På Juridiska Dokument har vi samlat alla de dokument som ni behöver vid en bodelning i samband med en skilsmässa.


En make som vill skiljas kan alltid driva igenom en äktenskapsskillnad. Om endast en av makarna ansöker om detta ska först betänketid löpa. Syftet med betänketiden är att motverka förhastade skilsmässor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg