På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Skilsmässa eller separation när man har barn. En separation eller skilsmässa kan vara svår för alla inblandade. Som föräldrar är det viktigt att försöka samarbeta kring barnen och ge dem stöd.
Vid separationer och skilsmässor kan det lätt uppstå konflikter. Socialförvaltningen erbjuder stödinsatser av olika slag.
Hos Familjerätten kan du få hjälp eller rådgivning i frågor kring separation och skilsmässa. Rådgivningen sker huvudsakligen per telefon. I samband med att ett par skiljer sig så kan det komma att uppstå konflikter dem emellan. Många behöver därför stöd vid en skilsmässa. Det är lätt att peka på att detta stöd ska komma från vänner och familj, men då har man inte tänkt på vad tvåsamheten kan göra.
Vissa kommuner erbjuder även stöd för barn som är med om skilsmässa. Stöd för barn i skilsmässa. En vanlig stödform är grupper för barn där barnet får träffa andra barn med liknande erfarenheter.
Ni ansöker om skilsmässa hos tingsrätten i den kommun där ni är folkbokförda. Antingen ansöker ni enskilt eller gemensamt. Om det finns minderåriga barn i äktenskapet måste föräldrarna gå igenom sex månaders betänketid innan skilsmässan kan träda i kraft.
Mer information om själva skilsmässan finns hos tingsrätten. Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning. Det innebär i ert fall att din sambo har rätt till hälften av lägenheten om den är anskaffad för gemensam användning. Din lägenhet är, som du beskriver det, inte anskaffad för gemensam användning och kan aldrig bli föremål för bodelning enligt sambolagen. Vad sker vid separation eller skilsmässa ? Alla föräldrar som har gemensam vårdnad om sina barn har så även efter en separation eller skilsmässa.
Gemensam vårdnad betyder inte att barn efter en separation eller skilsmässa ska bo lika mycket hos båda föräldrarna, utan att föräldrarna har delat ansvar för barnet. Om du har skilt dig utomlands ska du ansöka om att få skilsmässan registrerad i folkbokföringsregistret. Det gör du genom att besöka närmaste servicekontor och be om att få skilsmässan registrerad. Vid besöket ska du ta med dig din skilsmässodom.
Det är viktigt att det framgår av skilsmässodomen att den är slutgiltig. En skilsmässa är ofta komplicera både psykiskt och juridiskt. Här hittar du all information du behöver för din skilsmässa.
Juridiska regler, men även tips på hur du kan undvika eller gå vidare med din skilsmässa. För att skiljas måste en ansökan om skilsmässa upprättas.
Vid problem i parförhållandet kan du söka hjälp till exempel vid familjerådgivningen eller hälsovårdscentralen i din hemkommun. I våldssituationer får du mer information på InfoFinlands sida Våld. Få hjälp vid skilsmässa. Mottagningen för råd och stöd kan hjälpa till med stödsamtal och rådgivning via telefon men även berätta vilka stöd som finns att. Vid en skilsmässa kan det kännas som om livet går i kras.
Den bild av framtiden som man en gång målade upp stämmer inte längre. Hur hittar man en ny identitet när man måste överge sina inre bilder? Eller ännu svårare: ”Mina barn ska aldrig behöva uppleva en skilsmässa ”. De som sa ”Jag är inte en sån som skiljer mig. Förändringar i familjen och vardagen kan göra att barnen känner sig ledsna, oroliga eller arga.
Som förälder kan man känna osäkerhet kring hur man kan stödja sitt barn på bästa sätt. Du kan söka information om dessa på internet. I vissa fall kan du beviljas ekonomiskt bistånd vid statlig rättshjälp till familjerättsliga ärenden.
Ovanstående utläggning är naturligtvis bara en kort inblick i hur en bodelning vid skilsmässa går till. Ni kan spara mycket pengar och tid på att ladda ner de dokument och instruktioner ni behöver på Juridiska Dokument. På Juridiska Dokument har vi samlat alla de dokument som ni behöver vid en bodelning i samband med en skilsmässa.
Vid prövning av den rätten skall hänsyn tas till om den ena maken behöver bidrag för att skaffa sig pensionsskydd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.