tisdag 26 december 2017

Våld mot barn i hemmet

Vidare rapporterar de fler konflikter i kamratrelationer samt känner sig mer ensamma än andra barn. Det finns en rad studier som visar att barn som upplever våld i hemmet har en tydligt ökad risk för PTSD. Mot bakgrund av artikel i barnkonventionen vill vi att det ska bli en ny straffbestämmelse där psykisk misshandel och försummelse också ingår i definitionen av misshandel mot barn.


Att barn som har bevittnat våld ska få en starkare rättslig ställning Att som barn tvingas bevittna våld i hemmet inräknas i definitionen av våld mot. Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem. Regeringen har beslutat om en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Socialstyrelsen har flera uppdrag för att göra det möjligt att genomföra strategin. Fem procent har gjort det ofta.


Många barn som upplever våld blir också själva utsatta. Intervjustudier visar att tystnad ofta präglar barns reaktioner på våldet, vilket kan leda till att traumat osynliggörs. Kommittén mot barnmisshandel har räknat med att tio procent av alla barn i Sverige någon gång har bevittnat våld i hemmet.


Våld förekommer i alla typer av familjer och parrelationer. Den vanligaste typen av våld är dock mäns våld mot kvinnor som de har eller har haft en relation med. Eftersom våldet ofta sker i hemmet under en längre period är det särskilt skadligt, både för den som utsätts för våldet och för de barn som tvingas uppleva det. Barns reaktioner på våld.


Att bli utsatt för våld innebär en allvarlig kränkning av barnets självkänsla. Av de anmälda misshandelsbrotten mot barn 0–år var procent brott mot flickor och procent mot pojkar. Våld mot barn är aldrig försvarbart, oavsett vad barnet sagt eller gjort. Alla barn har samma rätt att slippa våld.


Alla former av våld mot barn är olagliga. Trots att det är förbjudet är det många barn har föräldrar eller andra vuxna som gör dem illa. Sverige var det första landet i världen som förbjöd barnaga.


Vi har en bra bit kvar innan vi är där, även om vuxnas våld mot barn i uppfostringssyfte har minskat kraftigt i Sverige under de senaste decennierna. För att kunna förebygga och stoppa våld mot barn behövs kunskap om hur vanligt våld är och om hur våldet ser ut. Ett barn som växer upp med en våldsam förälder kan utsättas för fysiskt våld , kränkningar och hot och dessutom tvingas bevittna våld mot andra familjemedlemmar. Ett barn som utsätts för våld i hemmet löper dessutom större risk att utsättas för våld utanför familjen.


Våld mot barn i hemmet

Stoppar våld mot barn Alla barn i Sverige har rätt till en barndom fri från våld och övergrepp Mycket tyder på att de barn som utsätts för våld och sexuella övergrepp, lider i det tysta och upplever att de lagar och rättigheter som finns, inte gäller dem. Men trots det skyddas inte barn från alla former av våld som de utsätts för i hemmet. Vissa former av våld mot barn räknas idag inte som ett brott enligt svensk lag, till exempel psykiskt våld som att tvingas bevittna våld i hemmet , och att utsättas för hot och trakasserier.


Allt våld mot barn är möjligt att förebygga. De enskilda staterna har det primära ansvaret att bevaka barnets rätt till skydd och tillgång till service. Ett nytt lagförslag är på gång som innebär att brottsbalken kan ändras, så att barn som bevittnar våld mot en närstående får ett starkare rättsligt skydd. Våld är skadligt för alla i familjen och kan leda till allvarliga konsekvenser och problem för både dig och dina barn. Om du som förälder blir utsatt för våld i hemmet.


Det faktum att personal som arbetar med barn inte får utbildning om våld är ett välkänt problem. Stockholmspolisen växlar upp arbetet mot våld i hemmet , våldtäkter och sexualbrott mot barn. Sammanlagt nya medarbetare ska nu rekryteras, bland annat utredare, analytiker, tekniker och it-forensiker, skriver polisen på sin hemsida.


Sedan tidigare har teamet inom det som kallas Initiativ Gryning 2medarbetare. Vidare anges att nämnden ansvarar för att barn som utsatts för brott och dennes närstående får stöd och hjälp. Det-samma gäller för barn som bevittnat våld eller andra övergrepp av eller mot närstående. Sprider kunskap om uppfostringsmetoder utan våld för att ge föräldrar och lärare alternativ till fysisk och psykisk bestraffning för att stoppa våld mot barn i hemma och i skolan. Utbildar socialarbetare.


Våld mot barn i hemmet

Vi ger socialarbetare kunskap i hur de kan upptäcka och ge stöd till barn som far illa. Involverar och stärker barnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg