tisdag 12 december 2017

Diagnos duktig

Diagnos duktig

Den överpresterande, duktiga flickan. Vi förväntas vara framgångsrika, snygga, glada, ha koll på det senaste och ta hand om alla våra relationer. Det räcker inte längre att vara en duktig flicka : Du ska vara en superwoman. Duktiga flickan - syndromet.


Diagnos duktig

Lite senare följde en diskussion om hur fantastiskt det är med pappamånader. Under hela dagen flödade hyllningarna till det moderna, progressiva Sverige, från Sollidenscenen och på andra håll. Vi är internationella politiska förebilder inom allt från miljöarbete till jämställdhet. Frågeställningar – Vad innebär det att vara en duktig flicka ? Vad är upplevelsen av att vara en duktig flicka hos kvinnliga högskolestudenter, som själva ser sig som just duktiga flickor , och på vilket sätt kan detta kopplas till deras identitet?


Jag är civilingenjör i botten, men jag har alltid velat hålla på med teater, börjar Emelie. Du vet om man har två syskon som man vet aldrig kommer att utbilda sig, känner man press på sig. Jag är en typisk duktig flicka och ställer stora krav på mig själv, vad jag än gör. Detta återkommer sedan flera gånger under vårt samtal.


Syndromet kommer sig av ett inlärt hjärnfel som innebär att den duktiga flickan tror att hennes värde är direkt kopplat till hennes prestationer. En mycket läsvärd bok som borde rekommenderas i skolor och liknande. Det gäller bara att våga ta steget och läsa den! Med duktig - flicka - syndromet så menar jag kvinnor i karriären som strävar efter perfektionism både på arbetet, hemma, relationen osv. Som kanske har svårt att säga nej, arbetar hårt, håller ett högt tempo, ev utför andras arbeten, drivande och vill framåt?


En duktig flicka är fokuserad på att göra ett bra jobb, är mån om att leva upp till allas förväntningar och räcka till. En chef är mer sin egen och det blir en svår kombination. I skolan uppmuntras duktiga flickor att vara noggranna och peta med detaljer, i arbetslivet belönas andra egenskaper tycker Tove.


Diagnos duktig

Det är typiskt att Ohlsson inte vill upplösa grunderna för de makthierarkier hon problematiserar, hon vill bara komma ännu högre för egen del så hon kan få bekräftelse på att hon kan konsten att klättra. Ibland är hon också snudd på en diagnos: duktig flicka - syndromet är ett vanligt sätt att uttrycka det på, som för att riktigt understryka att det är ett tillstånd som är destruktivt och kräver åtgärder. Ibland är den duktiga flickan en prestationsprinsessa”, för att signalera hur både fjantig och tråkig hon är.


Projektet syftar därför till att belysa faktorer i relation till prestation som orsakar psykisk ohälsa bland unga kvinnor. Så här gör du för att bli kvitt fenomenet. Ställ krav Våga ställa krav med risk för att uppfattats som besvärlig. Comments Innan jag gick hem från jobbet idag skrev jag en lista på allt som måste göras innan jag går vidare till nästa arbetsplats.


Låt oss prata lite om prestationsångest och ” duktig flicka ” syndromet och om vad det kan ställa till med. Alla lider som tur inte av det på gott och ont, men det hade på sätt och vis underlättat om alla förstod vad det egentligen innebär för den som plågas av det. För det är en plåga och leder inte så sällan till än värre. En positiv upplevelse som resulterar i idel lovord blir en tvångsmässig del av vårt trossystem.


Få av oss tänker på godkännande som driver våra beteenden som något negativ och som går i fel riktning. Men som sagt fick jag hjälp och idag kan jag se på livet i ett annat perspektiv. Värre är det med seperationsångesten. Ja, ja det löser sig säkert sa kärringen som sket i vasken. Snart var han så duktig att han fick spela på olika uppvisningar.


Tarantino är en nästan lika duktig dj som regissör. Han är duktig på att lära hjärnan vad som är rätt. Han var en duktig rappare som många hade respekt för.


Däremot är han duktig på att mörda och det är där hans sanna passion ligger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg