onsdag 20 december 2017

Bodelning inom äktenskapet

Ni ska i de allra flesta fall göra en bodelning om ni ska skiljas. Ni kan också göra en bodelning under äktenskapet , om ni är överens om det. Generellt sett är förfarandet enklare om det görs genom upprättandet av ett gåvobrev. Bodelning under äktenskap benämns ofta som äktenskapsbodelning. För att kunna göra en bodelning under äktenskap så krävs det att makarna är överens om att en bodelning skall göras samt hur egendomen skall fördelas dem emellan.


Om ni vill göra en bodelning under äktenskapet ska ansökan skickas till Skatteverket. Ni kan efter genomförd bodelning registrera den hos Skatteverket. Görs bodelningen i samband med skilsmässa är det frivilligt att registrera bodelningen hos Skatteverket.


Om bodelningen görs inom äktenskapet måste den registreras hos Skatteverket. För det fall makarna vill att egendomen ska bli enskild behöver makarna upprätta ett äktenskapsförord. Möjliga skäl för bodelning under äktenskap? Det finns flera skäl för makarna att göra en bodelning under bestående äktenskap. Det som är viktigt är att båda parterna är överens om att göra en bodelning under pågående äktenskap för att man skall kunna genomföra det hela.


Dvs den egendom som en make erhåller ur en sådan bodelning blir inte enskild egendom utan giftorättsgods, och ingår följaktligen i en framtida bodelning (som sker exempelvis vid dödsfall). När en av dina föräldrar går bort kan de ske en bodelning , i denna bodelningen ingår allt giftorättsgods. Efter som det redan skett en bodelning under äktenskapet finns antagligen inte särskilt mycket giftorättsgods kar, men det som finns oavsett om det är en sak eller pengar på ett eget eller gemensamt konto ingår i bodelningen.


För att bodelning ska kunna göras efter ett samboförhållande så måste den av er som vill göra en bodelning meddela den andre det inom ett år från det att förhållandet upphörde. Annars finns det ingen rätt till bodelning och tingsrätten kan då inte utse bodelningsförrättare. Mer än bara juridiska dokument.


Sambo måste påkalla bodelning och begära bodelningsförrättare inom ett år efter det samboförhållandet upphört. Det kan finnas flera skäl och fördelar med att göra en bodelning inom äktenskapet. En anledning kan vara att ni av rättviseskäl vill överföra egendom mellan er. Om ni ska överföra ägandet av en bostad samtidigt som lånen ska övergå kan man genom en bodelning inom äktenskapet undvika kapitalvinstskatt och stämepslskatt. Om ett sambopar går skilda vägar kan en bodelning ske – däremot med något andra regler.


Vad finns det för fördel med bodelning inom äktenskapet ? Ett alternativ är att skriva ett gåvobrev. Vi är advokatbyrån för dig som behöver hjälp vid en bodelning. Vi har stor erfarenhet inom familjerätt och ger alltid en personlig service. Makarna har äganderätt till sin egendom och svarar för sina skulder i ett äktenskap.


Bodelning inom äktenskapet

En bodelning kan även göras under bestående äktenskap. Vill två makar förändra äganderätten av sina tillgångar under äktenskapet kan detta alltså göras genom en bodelning. Skickas inom 2-vardagar. Tillsammans med bodelningsavtalet erhåller ni även flera andra dokument som ni kan behöva för en juridiskt korrekt bodelning mellan makar: Anmälan om bodelning – För att kunna genomföra en bodelning under äktenskapet måste en anmälan om detta göras till Skatteverket innan ni kan gå vidare.


Inom äktenskapet har makarna bestämmanderätt över sin egendom, och likaledes ansvarar man för sina egna skulder. Det finns alltså inte någon ”gemensam” egendom, grundat på själva äktenskapet. Men man har alltså giftorätt i varandras egendom, en rättighet som träder i kraft vid en bodelning. De flesta bodelningar sker i samband med skilsmässa eller när någon av makarna dött, men det går också att göra bodelning inom äktenskapet.


Bodelning inom äktenskapet

Antingen registrerar du en gåva eller så anmäler du en bodelning. Eftersom du nämner bodelning så utgår vi ifrån att det är detta du är intresserad av att göra. Enligt kap § st Äktenskapsbalken kan en bodelning äga rum under pågående äktenskap. Jag har i min praktiska verksamhet många gånger stött på missförstånd gällande innebörden av enskild egendom i äktenskapet och vilken betydelse det får vid bodelning i samband med arv och äktenskapsskillnad. Egendomen blir enskild antingen genom äktenskapsföror genom föreskrift i gåvobrev eller testamente.


Det kallas då bodelning under bestående äktenskap. Ett vanligt förekommande synonymt begrepp är bodelning inom äktenskapet. En viktig skillnad mellan att vara gift och sambo är giftorätten som innebär att ni har rätt till hälften av värdet på alla era gemensamma tillgångar vid en bodelning efter avdrag för skulder – även det ni äger sedan innan äktenskapet. I ett äktenskapsförord kan ni avtala bort hela eller delar av giftorätten. Mina föräldrar är gifta och har ägt ett hus tillsammans.


Men för en tid sen skrev de över huset på min mamma. De gjorde en bodelning inom äktenskapet. Mamma fick då pappas del av huset som en gåva och hon står nu på lagfarten. Nu ser det ut som en skilsmässa kan bli aktuell i framtiden, och hon är orolig för detta med huset.


Vid bodelning inom äktenskapet ska bo - delningen föregås av en anmälan till Skat-teverket, Äktenskapsregistret. Viktigt att tänka på är att om det finns villkor för bo-delningen måste sökanden visa att samtliga villkor är uppfyllda för att lagfart ska bevil-jas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg