tisdag 6 juni 2017

Betänketid skilsmässa barn

Betänketid är till för att förhindra förhastade skilsmässor. Om makarna har minst ett hemmaboende barn som är år eller yngre. När krävs betänketid ? Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt.


En skilsmässa måste föregås av en betänketid om någon av följande situationer föreligger: Om makarna begär betänketid.

Om endast en av makarna vill skilja sig. Om någon av makarna har vårdnad om barn under år som bor hemma hos makarna. Syftet med betänketiden är att motverka förhastade beslut om skilsmässa.


Denna ska tillsammans med personbevis för skilsmässa samt ev. Under betänketiden är ni fortfarande gifta med varandra. Om ni har barn som är yngre än år finns det en obligatorisk betänketid på minst sex månader innan skilsmässan blir giltig.


Syftet är att undvika förhastade beslut som kan skada barnet.

Ni behöver inte fortsätta att bo ihop under betänketiden. För sambor med barn finns inga krav på betänketid före separationen. En skilsmässa inleds formellt alltid med att någon av er lämnar in en ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten. I vissa fall krävs betänketid i sex till tolv månader innan ni blir juridiskt och formellt skilda, till exempel om ni har barn under år.


Om ni har levt isär de senaste två åren har ni rätt till skilsmässa utan betänketid. Det krävs betänketid i följande tre fall. Vi går igenom dem var för sig. Om ni är överens om att skiljas gör ni en gemensam ansökan på en särskild blankett hos domstol.


Tingsrätten nekar aldrig en önskan om betänketid , om båda parter vill. Ni kan då beviljas skilsmässa direkt utan betänketid under förutsättning att ni inte har barn under år. Som jag förstår det är de första alternativen inte aktuella i ert fall utan det som kan bli aktuellt är betänketid p. Förslaget om att ta bort betänketiden har dock inte gått igenom då det inte har funnits någon politisk majoritet för att ändra reglerna. Reglerna om betänketid ser därför att kvarstå under överskådlig framtid. I det följande ska vi försöka att på ett enkelt sätt bringa klarhet i reglerna kring skilsmässa och betänketid.


Därefter beviljar tingsrätten ansökan under förutsättning att ingen av er har begärt betänketid.

Som kommer att framgå längre fram i texten kan barn medföra att en skilsmässa måste föregås av betänketid innan skilsmässan kan beviljas av domstolen. Skilsmässa om ni har barn under år. Jag ligger i skilsmässa pga min frus otrohet. I en skilsmässa kan barn reagera med vrede, sorg eller depression. Om barnet inte får det bättre, när förhållandena blir normala igen, genom att ni pratar om allt, och är öppna för det som händer, kan ni överväga att få en vägledare som kan hjälpa till att förklara hur du ska prata med barnet.


Ett undantag från detta är dock om ni har bott isär i mer än två år. I det fallet kan skilsmässa meddelas direkt, men ni måste då bifoga ett så kallat särlevnadsintyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg