När en make avlider så ska först en bodelning göras mellan makarna och huvudregeln är att makarnas giftorättsgods ska läggas samman och delas på hälften mellan den efterlevande och den avlidne (ÄktB kap 1§ och kap 1§). Vad som klassa som giftorättsgods regleras i ÄktB kap. Detta gäller gifta som har särkullbarn. Gifta par ärver i de flesta fall varandra eftersom efterlevande make eller maka ärver före gemensamma barn.
Undantaget är om det finns särkullbarn.
Vid dödsfall görs i regel en bodelning där egendom (så kallat giftorättsgods) delas lika efter avdrag för skulder. Oavsett om arvingarna är bröstarvingar eller särkullbarn skall både bouppteckning och bodelning göras. Vad säger sambolagen om bodelning vid dödsfall ? Vid ett dödsfall i en sambo-relation gör man en bodelning om den kvarvarande sambon begär att det skall ske, om inte sambolagen har avtalats bort i ett tidigare skede.
Det första som händer efter dödsfallet är att en bodelning ska förrättas (se kap. § ÄB). Paragrafen anger att bodelning ska göras på samma sätt som om en skilsmässa ägt rum. Det är därför som bestämmelserna i ÄktB blir tillämpliga även när en make avlider och inte bara när man väljer att skiljas.
En bouppteckning skall göras på samma sätt som vid en bodelning som görs med anledning av äktenskapsskillnad. När man gör en bouppteckning med anledning av dödsfall utgår man ifrån de värden som gällde den dagen personen avled för sin beräkning av vad som skall fördelas. Bodelning och enskild egendom vid dödsfall. Det finns en vanlig missuppfattning att man inte ärver en make eller makas enskilda egendom. Men vad enskild egendom egentligen innebär är att den inte ska tas upp i en eventuell bodelning.
I bodelning ingår endast giftorättsgods. Särkullbarnet blir då efterarvinge precis som ett gemensamt barn. Det innebär att enskild egendom inte ingår i bodelning mellan den avlidnes dödsbo och den efterlevande. Den enskilda egendomen kan dock utgöra arv för den efterlevande maken.
Sambolagen vid dödsfall – När ett samboförhållande upphör på grund av dödsfall kan det uppstå många problem. Ett särkullbarn kan avsäga sig sin rätt till arv efter sin förälder (kap § ärvdabalken) så att den efterlevande maken får arvet istället. Då får särkullbarnet rätt till efterarv i den efterlevande makens arv, dvs din makas arv, senare. När det gäller särkullbarn finns det vissa särskilda regler. Till skillnad från gemensamma barn har särkullbarn alltid rätt att få ut minst sin laglott direkt då föräldern gått bort.
När man pratar om bodelning i samband med dödsfall kopplas det oftast ihop med det som kallas arvskifte, det vill säga fördelningen av de tillgångar som en avliden person lämnat efter sig.
Att vi skriver ”vanligtvis” beror på att makar med endast gemensamma barn inte behöver göra en bodelning när den ena maken avlider. Med ”giftorättsgods” avses egendom som kommer att bli föremål för bodelning i anledning av äktenskapsskillnad eller dödsfall. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Har ni särkullbarn är det givetvis viktigt att ni skriver ett inbördes testamente mellan makar för att skydda varandra vid dödsfall.
Vad ni även bör tänka på är att skriva ett äktenskapsförord. Ni kan också bestämma att hans särkullbarn ska få ut resten av sitt farsarv när du avlider. Om en sambo dör är det endast den efterlevande sambon som har rätt att ansöka om bodelning.
Den efterlevande kan bo kvar i den gemensamma bostaden om den vill efter den andras död.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.