onsdag 7 juni 2017

Äktenskapsförord dödsfall

Vi gör juridiken tillgänglig. Hos oss skriver du enkelt avtal online till fast pris. Skräddarsytt och juridiskt korrekt. Testa vår tjänst online! Skriv testamente enkelt online!


Svar på de vanligaste frågorna.

Man kan avtala om att egendomen ska utgöra enskild egendom. Jag uppfattar det av frågan som att det är detta ni har gjort och att den mesta egendomen är din enskilda egendom. Sanningen är att ett äktenskapsförord kan vara det mest omtänksamma du och din älskling kan ge varandra. När man gifter sig vill man helst inte tänka tanken att äktenskapet en gång ska upphöra.


Trots det händer det alla förr eller senare, antingen vid skilsmässa eller vid dödsfall. Det är här äktenskapsförordet kommer in i bilden. Genom ett äktenskapsförord kan man nämligen komma överens om att viss egendom ska vara den ene makens enskilda och därmed inte behöva ”delas” i en framtida bodelning (kap § st ÄktB, se här).


Enkelt förklarat styr ett äktenskapsförord över bodelningen medan ärvdabalkens arvsregler i förening med ett eventuellt testamente styr över arvet. Vad händer med enskild egendom vid dödsfall ?

Här reder vi ut begreppen kring enskild egendom. Ett äktenskapsförord kan inte användas för att reglera vad som ska hända med arvet efter makarnas dödsfall. Viktigt att beakta är att den efterlevande maken ärver sådan egendom som genom lagstöd anses vara den avlidne makens enskilda egendom (detta gäller endast vid dödsfall inom äktenskap). Med enskild egendom menas egendom som inte ska bodelas vid en skilsmässa eller vid dödsfall. När man ingår ett äktenskap klassas automatiskt all egendom som giftorättsgods, om inget annat avtalats.


När äktenskapsförordet registrerats är det gällande för det aktuella äktenskapet. Har ni särkullbarn är det givetvis viktigt att ni skriver ett inbördes testamente mellan makar för att skydda varandra vid dödsfall. Detta eftersom särkullbarn alltid har rätt att få ut sitt arv direkt vid förälderns bortgång. Vad ni även bör tänka på är att skriva ett äktenskapsförord. Detta kan lämpligen tecknas på äktenskapsförordet.


Namnteckningarna på äktenskapsförordet behöver inte bevittnas (kap § andra stycket äktenskapsbalken). Men det är knappast negativt i bevishänseende om det skulle bli en tvist ifall ett äktenskapsförord anses ha ingåtts eller ej. Mallarna för äktenskapsförord är helt gratis. PDF-fil direkt till din e-post. Vad är ett äktenskapsförord ? När behövs ett äktenskapsförord ? Om ni har ett äktenskapsförord där det står vad som gäller för er egendom vid en eventuell skilsmässa, ska det tas hänsyn till det vid bodelningen.


Full äganderätt = Till skillnad mot fri förfoganderätt har ägaren även rätt att testamentera bort egendomen. Med ett äktenskapsförord kan makar eller blivande makar bestämma att egendom som tillhör eller tillfaller en make skall vara enskild egendom och inte utgöra giftorättsgods.

Och allt annat man bör tänka på vid dödsfall , pension och sånt? När vi får barn sedan så kommer nog våra tillgångar testamenteras till barnen. Hoppas jag gör mig förstådd. Men detta kan upphävas med hjälp av ett äktenskapsförord , som gör att hela eller en viss del av egendomen blir var och ens enskilda egendom. Vill du ha äktenskapsförordet som en redigerbar Word-mall som du lätt kan anpassa, skriva ut, och skriva under?


Köp och ladda ner den direkt i vår. Registrera äktenskapsförord. Eftersom det kan se ut på olika sätt finns ingen särskild blankett.


Det kan därför vara bra att kontakta en jurist för att få hjälp att formulera äktenskapsförordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg