tisdag 4 april 2017

Att vara kristen vad är det

Jesus från Nasaret uppstod från de döda på ett fullkomligt unikt sätt. Kristi död och uppståndelse får vi bekänna oss till. Fråga: Vad innebär det att vara en troende, praktiserande kristen ? Man kan inte vara en icke troende kristen.


Själva ordet kristen betyder en som tror att Jesus är Kristus, dvs Messias (och följaktligen också tror på hans ord).

Men jag säger er att var och en som håller i med att se på en kvinna, så att han grips av begär till henne, redan har begått äktenskapsbrott med henne i sitt hjärta. En sann kristen låter det Jesus lärde påverka både sinnet och hjärtat. Matteus 5:2 28) Sanna kristna offrar sin egen bekvämlighet för att hjälpa andra.


Vad betyder det att vara kristen ? Man brukar ta den här texten som exempel på hur en kristen gemenskap ska se ut. De fyra ”benen” som håller den uppe är Bibelundervisningen, Bönen, Brödsbrytelsen och Brödragemenskapen. Detta är en bra start poäng för att förstå vad en kristen är , precis som många andra definitioner, känns det som en liten kort förklaring av den bibliska sanningen om vad det betyder att vara en kristen.


Ordet Kristen står skrivet tre gånger i Nya testamentet.

Hur är det att leva som kristen i ett av världens mest sekulariserade samhällen? Pinsamt är ett av orden som florerar när svenska troende svarar på frågan. Jag är inte alls förvåna säger Elin Engström, präst inom Svenska kyrkan. Att leva nära Gud är också att vara omsluten av en kärlek som vill ge frihet och ständigt skapa nya möjligheter. Genom dopet tas vi upp i Guds familj.


Dopet är Guds omfamning, löftet om att vara med under alla livets dagar, oavsett vad som händer. Att bli kristen är som att få Internet till sin dator. Utan uppkoppling har man. För det räcker ju naturligtvis inte att påstå sig vara något. Jag blir inte vare sig president.


Denna iögonfallande tes motiverar han med att kristna genom historien förföljt judar ”just på grund av vad som kan anses vara judiska värderingar eller judisk etik. Att judar förföljts då de inte bekänt Jesus vara Messias är en avskyvärd och djupt tragisk paradox. Det finns människor som gör gott även utan att vara kristna så där faller hans tes.


Det vi kristna kunde dock bli bättre på är att fånga upp dessa sökare och föra dem till tro. Vad det betyder att kalla sig ”luthersk” är ju föga svårt att begripa. Att vara kristen utan att fira Gudstjänst är svårt, det är lätt att man hamnar på avvägar och förlorar sin tro.


Det handlar om att vilja läsa Bibeln och förstå den kristna tron utifrån de upptäckter som Luther gjorde, och då särskilt genom de tre S-n: Sola Gratie, Sola Fide, Sola Scriptura (Nåden Allena, Tron Allena, Skriften Allena).

Det kanske beror på att jag växt upp inom en prästfamilj. Jag har alltid varit prästpojken. Det har påverkat mig ganska mycket, säger Ventin.


Det onda som sker har ofta mänskliga orsaker, som krig och konflikter eller miljöförstöring. Ibland är det inte orsakat av människor, som till exempel vissa naturkatastrofer. Du som funderar kring dessa frågor är välkommen på vår nystartade ABC-grupp.


Första träffen är tisdag. Det här är en bok för dig som är nyfiken på kristen tro. Det är inte Gud som är det ondas orsak. Men den är också för dig som är troende och vill reda ut begreppen och tänkte igenoVad är det jag tror på egentligen? Torsten Åhman var pastor i Equmeniakyrkan och med en bred kristen plattform.


I många år arbetade han med att tydliggöra det centrala i den kristna tron. KRISTEN TRO ENLIGT LUTHER – VAD ÄR DET ? Om någon säger Martin Luther, vad tänker du då? En liten, rund man med hammare som spikar upp sina teser på en kyrkport? En tråkmåns som bestämt att vi bara ska arbeta och inte ha roligt? En man som levde för mycket länge sedan och som inte har något med oss idag att göra?


Hur det är att leva som muslim idag och vad det betyder för människor att vara musliOm man är muslim så finns det tre viktiga regler: - Inte stjäla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg