tisdag 11 april 2017

Argumenterande tal svenska

Tips på ämnen för argumenterande tal ? Hej, jag ska hålla ett argumenterande tal i svenska där min svenska lärare har sagt att man själv får välja ämne. Argumenterande tal svenska. Jag ska skriva ett argumenterande tal i svenskan och fick välja ett valfritt ämne, hade jätta svårt att komma på något men efter ett tag valde jag Ingen slöjd i skolan Jag ska alltså argumentera för att inte ha slöjd i skolan men har inga bra argument och har jätte svårt att komma på något. Därför är det så svårt att lära sig svenska - Nyhetsmorgon (TV4) - Duration: 9:06.


Stoppa övervakningssamhället!

Var du än rör dig övervakas du: i affären, på bussen, på perrongen till tunnelbanan. Många av er tycker säkert att det inte. Det är enligt mig både den roligaste och mest. Ett argumenterande tal som tar ställning för att man behöver införa mer idrott i skolan. Snart är det ju dags för muntliga nationella proven i Svenska där man ska hålla ett argumenterande tal.


Små och stora språk men jag har lite svårt att komma på ett ämne att prata om. Att hålla ett argumenterande tal. Att övertyga åhörarna om att din åsikt är den rätta.

Det gäller att ha en klar och tydlig, s. Den som håller talet ska beskriva både argument och motargument för att slutligen vinna över åhörarna på sin sida. Debatt är en form av argumentation. Välkommen till en databas med svenska tal genom tiderna Svenska tal är tänkt att vara en resurs för studenter i retorik, talskrivare och andra intresserade av samtida och historisk svensk talekonst - eller helt enkelt på jakt efter tal på svenska. Talen är sammanställda från olika arkiv och samlingar.


När man håller ett tal så är det för att övertyga människor. Talets natur är därför argumenterande och talaren kan dra stor fördel av olika apelltyper (logos - logik, pathos - känslor och ethos - moral). Det finns också många andra retoriska knep som talaren kan använda sig av, som repetitioner (I have a dream). Du är inte kopplad till en skola. Talet kan vara om exakt vad som helst men jag har en riktig idétorka så jag undrar om Sweddit kanske har något aktuellt eller intressant som jag skulle göra mitt tal om?


För att gå med i en skola klickar du på. Kanske velat övertyga andra om att tycka detsamma som du? Då har du velat argumentera. Men man kan också skriva en argumenterande text.


Jag har fått en del förfrågningar om ämnen till det argumenterande talet. Här kommer några som jag drog ur min hatt. Man måste självklart inte välja något av dessa.

För alla ämnen gäller att man kan vara för eller emot. I kursen Svenska arbetar vi just nu med argumenterande tal inom litteraturvetenskap. Den är utmanande, men eleverna är mogna för den.


Vad vill du övertyga läsaren om? Ex: Det vore bättre med synliga cyklar i trafiken, för då blev det inte så många olyckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg