fredag 14 april 2017

Alice munro noveller

In these dazzling stories she deals with the self-discovery of adolescence, the joys and pains of love and the despair and guilt of those caught in a narrow existe. Hon har nu flyttat till Victoria i British Columbia. Munro har jämförts med stora novellförfattare såsom Anton Tjechov. Hennes novellstil kännetecknas av en klar stil och psykologisk realism. Munro skriver med sin sedvanliga ömhet, eftertanke och skärpa.


Ur detta uppstår stor litteratur som uppskattas och läses över hela världen.

Det här är höstläsningen man inte kan vara utan. Romanen ligger nära Munros noveller. I Munros noveller har ofta pappan stått i centrum. Den första av Munros böcker som publicerades på svenska. Berättelserna utspelar sig, i likhet med.


Jag undrar hur hon kan skriva så här fantastiskt bra i bok efter bok. Sedan Lewis slutade arbeta på skolan hade hon ett tag bojkottat banan, men nu hade det gått nästan ett år, och hennes väninna Margaret — också pensionerad lärare, fast hon till skillnad från Lewis hade blivit avtackad på traditionellt sätt – hade övertalat henne att spela där igen. Kärlekens vägar : noveller.


Alltid bra priser, fri frakt från 1kr och snabb leverans.

Bit för bit får vi veta hur mannen har dominerat kvinnan totalt och hållit henne isolerad från samhället, för att till slut begå det mest fruktansvärda av alla brott. I original heter den Dear Life. Nobelpriset i litteratur.


Hon bestämde sig inte för att skriva noveller , det bara blev så. För mycket lycka består av tio hudnära noveller. Hon avslöjar det spel som ständigt pågår mellan människor, även när det nästan inte märks.


Alice Munros egna ord om sitt skrivande. Hörn på gården dit jag aldrig gick som stannar i deras medvetanden. Hon skulle återkomma till de här åren i flera av sina noveller , som ofta kretsar kring människor som älskar varandra, hatar varandra, sviker varandra, kanske försvinner ur varandras liv. Jag hade inte hört talats om henne men det visade sig att vi hade en bok av henne hemma.


Min mamma hade läst den i våras, hon läser inte jättemycket så hon var förvånad av att ha läst vinnaren i nobelpriset. Nej, Munro fjäskar inte för läsaren med lyckliga slut, eller några slut överhuvudtaget för den delen. Det är det lite ofärdiga och öppna hos Munro som ständigt får mig att vilja läsa mer. Och förstås de alltigenom dramatiska livs- och kärlekshistorier som novellerna innehåller.


Hon skriver dessutom berättelser i en genre som jag verkligen uppskattar: noveller. Häromdagen smögs hennes senaste samling, ”På fri fot”, ut. Det var extra roligt att jag redan hade läst henne.


Brinnande livet och sätta tänderna i den direkt.

Munro säger också att hon är fruktansvärt förvånad men givetvis väldigt glad. Munro väcktes av sin dotter som sa Mamma, du vann! Oline Stig funderar på varför den litterära världen inte tar novellen på allvar. Så fick hon också priset för tre dagar sedan. I Sverige ger förlaget Novellix ut noveller av både samtida och äldre novellförfattare.


Tidskriften Granta har publicerat noveller som e-singlar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg