onsdag 11 mars 2015

Roman om skilsmässa

Var snäll mot djuren” är en svart och rolig, liksom skarpladdad roman om något nästan förbjudet. Moderna kvinnor ska helt enkelt inte ha så här ”djuriska” moderskänslor, det går ju emot alla jämlikhets-strävanden, alla rådande normer om föräldrarnas lika värde. För dig som älskar böcker!


Paret skulle uppskatta om deras privatliv respekteras, säger talesmannen. Jag tänker att det kräver rätt mycket mod att skriva en roman som handlar om en skilsmässa när man själv har skilt sig, skjuter programledaren Ann-Marie Rauer till i En familjehistoria. Agneta Pehrsson, Hallå Ängelholm ”Detta är en roman om att finna sig själv och kraften att återuppbygga sitt liv efter en händelse man tror att man inte ska överleva.

Om känslan av att vakna till en mardröm varje morgon, istället för ifrån. Känslan av att dö lite grann men ändå vara tvungen att orka, orka, orka. Om inte annat så för barnens skull. Här söker du efter böcker och andra medier.


Romanen berättas i två tidsplan. Du kan också söka efter bibliotek, evenemang och övrig information om Stockholms stadsbibliotek. En gripande roman om sakna skuld och stark vänskap, men också om att hitta tillbaka till sig själv efter en destruktiv relation.


Esther har tappat fotfästet efter en svår skilsmässa och helgerna utan sonen Adrian är plågsamt ensamma.

Varannan lördag promenerar. Efter skilsmässan skrev Martina Haag romanen ”Det är något som inte stämmer”, som släpptes i fjol. Boken handlar om just en skilsmässa.


En kvinna blir lämnad av sin man för en annan kvinna. Många har dragit paralleller till Martina Haags egna uppbrott. Släppte roman efter uppbrottet från Erik.


Där blir kvinnan lämnad av mannen för en annan. Den väckte stor uppståndelse, bland annat under Bokmässan i Göteborg. Om det är möjligt att förstå kärleken och vad den gör med oss. En man försöker begripa hur hans äktenskap kunde gå i bitar när han och kvinnan älskat varandra så mycket och ville varandra så väl. Jag har läst dom flesta av Emma Hambergs böcker som hon har skrivit tidigare, både vuxenböcker och ungdomsböcker, och jag har tyckt om dom alla.


Hon har ett lite speciellt sätt att skriva tycker jag. Lite blandning av roman , ungdomsbok, och chick lit är känslan som jag får. Ett skikt i dåtid som handlar om skilsmässan och den inledande, avgrundslika smärtan.


Och man vet, innerst inne, att det aldrig kommer att hända en själv. Man tycker synd om dem. Det här är en roman om överlevnad.

Men man har ingen aning. Om betydelsen av en rödrutig jacka. Om tama järvar med eldkas. Bra trösteläsning för alla som vill vidare i livet. En roman om lättnaden över en lycklig skilsmässa och sorgen över det förlorade.


Tara ”En nyanserad och klok berättelse om modern ensamhet, om svårhanterlig nätdejting och tomheten som stundtals växer sig för stor även om man lever som man vill. Så suggestivt har ingen skrivit om lantbruksvardag sedan Nässlorna blomma. Eriksfors, där romanen Amerikahuset utspelas, är fiktiv så finns huset som romankaraktären Eddy bor i på riktigt i Laboda utanför Norberg.


I verkligheten heter huset dock inte Amerikahuset, utan Rajtet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg