fredag 6 mars 2015

Latin språk

Den äldsta formen av latinet kallas gammallatin eller fornlatin, och delades med tiden upp i överklassens språk klassiskt latin och de folkliga talspråken i romarriket, vulgärlatinet. Den svenska stormaktstidens ledande politiker höll hårt på latinet som internationellt umgängesspråk just därför att det var ett neutralt alternativ. Lärarlaget i latin , med studierektor Ulla Åkerström i spetsen. Runt bordet i övrigt: Sara Moding, Gunhild Vidén, Erik Bohlin och Anna Blennow.


Latin - nyckel till förståelse. Under kursens gång får du översätta och förstå mycket enkla latinska texter.

I kursen ingår fortsatt analys av internationella lånord som bygger på latinet. Vi förstår helt enkelt de moderna språken bättre. Omkring av orden i engelskan kommer från latinet (eller grekiskan).


Andra språk som franska, spanska och italienska är dotterspråk till latinet och med kunskaper i latin har vi nyckeln också till dessa språk. Den ger dig dels kunskaper om latinets roll som kulturbärare under olika tider, dels en ökad språklig medvetenhet och analysförmåga som du har nytta av i fortsatta språkstudier. Om du vill fördjupa dig i latin har du möjlighet att läsa ytterligare 100.


Romanska språk är en grupp av indoeuropeiska språk som utvecklats ur latinet. De utvecklades ur talspråksvarianten (vulgärlatin) och skiljer sig kraftigt från det klassiska latinska skriftspråket.

Romanistiken är den vetenskapsgren som sysslar med forskning rörande romanska språk och kultur. Du läser också om den latinska litteraturens historia och utveckling och om hur latinet fungerat som kulturbärare genom historien, studerar olika metoder som tillämpas inom dagens forskning i klassiska språk och får via seminarier inblick i den forskning som bedrivs i klassiska språk vid GU idag. Förmåga att sätta in de latinska texterna i ett större sammanhang samt.


Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Läsning och tolkning av mycket enkla latinska texter, till exempel texter från läroböcker, mycket enkla autentiska texter, citat och sentenser samt av bearbetade autentiska texter, till exempel fabler. Grunderna i latinets uttal. Europa dock främst i skriftspråket. Viktiga händelser i det romerska rikets historia. Du lär dig latinets uttal under olika epoker och får därmed ett latinskt basordförråd.


Kort latinsk språklära finns att ladda ner i kursbiblioteket i Novo. Här hittar du kurslitteraturlistan. På så sätt blev latin det europeiska huvudspråket. Man skiljer på latin och vulgärlatin, det folkliga talspråket i romarriket. Med kunskaper i latin får du ut mer av språket och situationen.


Det äldsta språket kallas fornlatin, och delades med tiden upp i överklassens språk klassiskt latin och vulgärlatin, det folkliga talspråket i romarriket. Antingen hittar du växterna i bokstavsordning efter de latinska namnen, eller efter de växtförhållanden de vill ha – soligt och torrt, skugga osv. Gå till vår hemsida för att välja mellan tillgängliga språk.


Glosbe ordböcker är unika.

Om man dessutom använder sig av latinska uttryck, ord och låneord så kan man låta bildad utan att anstränga sig. Quidquid latine dictum sit, altum videtur. Lär dig latin – alla tiders språk ! Vi fortsätter att kursivläsa välkända sentenser och citat från antiken och framåt.


Stabat mater, som vi också av njuter i Pergolesis berömda tonsättning. Du lär dig också att använda språken i olika sammanhang och får inblick i hur språk utvecklas och förändras. Den romerska kyrkan upprätthöll ett oklanderligt latin som gudstjänstspråk och som det litterära och administrativa språket , trots att det knappast längre var någons modersmål. Varken svenska talspråket eller skriftspråket idag är identiskt med det som användes på Gustav Vasas tid.


Att språket ändras beror delvis på influenser. Romaren förstod inte provinsborna, och överklassen rynkade på näsan åt de vanliga medborgarnas ”vulgär­ latin ”. Problemen ökade när germanska stammar år 300–5e Kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg