fredag 13 mars 2015

Ensamhet ångest

Få bort din ångest i dag med ljudbok. I ensamheten kommer kanske tankar man inte vill tänka på eller känslor man inte orkar känna, till exempel starka känslor av övergivenhet. Det skapar ångest fastän man egentligen vet att man inte är övergiven. Det här brukar leda till att man gör allt för att undvika ensamhet.


Varje dag känner sig fler och fler personer ensamma.

De vill inte, men de vet inte vad de ska göra åt det. De ser det som ett problem men vet inte hur de kan lösa eller leva med det utan att det åsamkar dem skada. Ofta börjar det som en vag rädsla för ensamhet.


Samtidigt beskrivs ångest i samband med ofrivillig ensamhet som en varningssignal som ska driva oss tillbaka till flocken i likhet med hur smärta får oss att dra undan en hand som är på väg att skadas av eld. Tankarna stöds av att social exkludering aktiverar samma delar av hjärnan som fysisk smärta. Min sårbara kropp” är 5sidor.


Det är ibland en alltför övermäktig textmassa av ångest , sex och ensamhet , men det finns en poäng i att det blir för övermäktigt, att texten liksom väller över en.

Livet är ibland övermäktigt. Känslor är ibland övermäktiga. Sen finns det även barn som inte har någon att fira med och för dem blir ensamheten förstås extra påtaglig under högtiden. Många känner också en större tilltro till framtiden och de var mer tillfreds med sina möjligheter att fortsätta åstadkomma saker i livet.


Det visar en studie som Sveriges Stadsmissioner genomfört tillsammans med Linnéuniversitetet. Jag förknippar ensamhet med ångest , har ofta blivit lämnad ensam i de stunder jag verkligen behövt någon vid min sida. För mig är ensamheten trygghet, och ångest är så välbekant att även det kan bli trygghet ibland. Men jag tror inte någon människa vill vara ensam egentligen, även om en ofta säger att en trivs i ensamheten.


Oavsett vad som förorsakat känslan av ensamhet så är ofrivillig ensamheten ett stort problem då det leder till såväl psykisk som fysisk ohälsa. Ensamhet påverkar hälsan negativt. Denna stress är oerhört nedbrytande. Det är smärtsamt att se på när andra umgås och lever sina liv för fullt.


Alla kan känna sig ensamma då och då, men det finns även många som känner ensamhet större delen av tiden. Man brukar dela in ensamhet i två olika grupper, social ensamhet och känslomässig ensamhet. Baksidan av den smärtsamma ensamheten är ingenting annat än människans inneboende behov av närhet till och gemenskap med andra.

Att ibland känna sig ensam är med andra ord mänskligt. Till och med lär ensamheten enligt filosoferna vara ett av människans existentiella dilemman. Sedan kan ju förstås ensamhet leda till depression och tvärtom, säger Bengt Brülde. Bengt Brülde menar att ensamhet föder lidande som i värsta fall kan bli kronisk och som i sin tur skapar en kronisk ångest. Bara acceptera att du är mycket rädd just nu.


Känn hur ångesten minskar. Men ensamhetskänslor hos äldre är inte mindre komplicerade än hos yngre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg