måndag 9 mars 2015

Byta stickkontakt till lampkontakt

Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris livsmedel. Reparera och byta ut delar i trasiga sladdar. Om sladden har gått av eller om isoleringen har skadats får du inte laga den.


Däremot kan du kapa av den trasiga delen.

Du får bara ersätta slad stickkontakt och skarvuttag med samma slags materiel som tidigare. Det är generellt inte tillåtet att byta ut en ojordad stickkontakt mot en jordad. Men, den har en lampkontakt såklart och uttagen kräver vanlig stickpropp.


Jag funderar på om man helt enkelt kan byta den svarta sladden som lampkontakten sitter i mot en IPklassad anslutning med stickpropp. Eller kan jag bara byta lampkontakten mot en stickpropp (IP44). Du skulle ju kunna tillverka en egen övergång med en lampstickkontakt (hane) och en väldigt kort bit RKK och sedan en vanlig hona för stickkontakter.


Men det kanske skulle blir en stor klump.

Då är det snyggare att klippa stickkontakten och sätta en lampstickkontakt. Tänk på att det inte är tillåtet att byta kontaktdon till jordat utan att verkligen ha anslutit jord om nu armaturen skulle ha metallchassi. Detta är mycket viktigt ur skyddssynpunkt. De armaturer som får säljas i affärer numera kan istället ha flat stickkontakt om de är inte är jordade men då är de istället dubbelt isolerade. Jag är inte så där enastående praktiskt av mig, men byta kontakt på lampor har jag gjort många gånger.


Det kan liksom inte hända något. Skulle däremot aldrig byta lampknapp i väggen eller något mer avancerat, så jag förstår din respekt för el. Jag har just köpt en gammal kristallkrona.


Hur gör jag för att byta. Du får inte byta en ojordad stickpropp, se bild mot en jordad. Enda undantaget är stickpropp till lampor som saknar beröringsbara metalldelar. Men för att vara klar mot TS, för att byta typ av stickkontakt på CE märkta apparater måste de lämnas in till en ombyggare enligt lag. Du får även förtur till vår kundservice, utökat öppet köp och förlängd garanti på utvalda varumärken.


Då jag fortfarande vill ha belysning i det rummet, utan att flytta möbeln, vill jag koppla in en golvlampa till det lamputtaget. Golvlampan har däremot ett vanligt uttag och har även en egen strömbrytare. Det ger mig två frågeställningar: 1.

Finns det någon enkel adapter för lamputtag till vanligt uttag? I ursprungsinlägget skrev du att du vill koppla lampan ett till vanligt uttag. Nu är det plötsligt ett vanligt uttag, men lampan är en sk. Men om du menar tvärtom (vilket låter mer vettigt, för vägguttag uppe i taket förekommer bara i sk. hemmabyggen), så byter ut helt enkelt ut kontakten på lampan till en lamppropp.


Om du ska byta en jordad stickpropp eller ett jordat uttag till en taklampa är det den nya sorten – DCL – som gäller. Bakgrunden är ett beslut om en EU-standard med syftet att dels öka elsäkerheten och dels att vi ska få ett gemensamt system för stickproppar och uttag till taklampor i hela Europa. Ny undersökning visar att fyra av tio äldre lampor kan vara farliga. Förutom att byta proppar och glödlampor får hemmafixaren även.


Din lampa kan vara farlig o”sladden är. Många tror att det räcker att byta stickkontakten. Så byter du ett ojordat och jordat vägguttag.


Du får också, i den fasta installationen, byta : proppsäkringar. Behöver du byta stickkontakt på lampor av annat slag eller på hushållsapparater, ska de lämnas in till en fackman för ombyggnad. Visst kan man skarva ihop en själv eller byta ut till ett riktigt uttag, men om. Köpte en ny taklampa (som har en vanlig lampkontakt ) till vår nya.


Då ska man nog undvika att byta stickpropp. På denna kontakt står det 3A – 250V. Byte från ojordade till jordade uttag kräver behörighet du måste anlita en elinstallatör för att dra fram skydds­ jordsledare och byta ut alla vägguttag i rummet. Samtidigt har det införts två nya ojordade standardkontakter – den platta Eurokontakten för mindre effekter och en rund kontakt som har utfrästa spår som passar i jordade uttag. Då vår affärsidé är att du ska slippa skruva så mycket som möjligt så är den här kategorin inte så stor.


Kontakter från Gelia för dig som vill skruva själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg