tisdag 3 mars 2015

Ansökan om körkortstillstånd

Massor av viktiga tips som hjälper dig med ditt körkort! Plugga hemma och klara provet! Här hittar du information om hur Transportstyrelsen behandlar personuppgifter som samlas in via webbplatsen och genom våra e-tjänster. Vi prövar din ansökan utifrån personliga och medicinska krav.


Om alla de kraven är uppfyllda och alla handlingar kommit in, tar det i normalfallet två till fyra veckor att få körkortstillståndet.

Om du har en digital brevlåda kommer ditt körkortstillstånd att skickas dit. Om din ansökan kräver en utredning kan det ta längre tid. Du kan snabbt och enkelt skicka in din ansökan om körkortstillstånd med hälsodeklaration för körkortsbehörigheterna AM, A A A, B, BE och traktorkort via vår e-tjänst. För att få ett körkortstillstånd behöver du göra två saker. Det första är att du ansöker om körkortstillstånd Klicka här för att ansöka.


Svara på frågorna och skicka in ansökan. Det andra är att du går till en optiker och gör ett syntest.

Säg till optikern att syntestet gäller körkortstillstånd. Om du inte har gjort ett godkänt kunskapsprov inom den tiden måste du ansöka om ett nytt körkortstillstånd. Vissa brott och andra omständigheter som anges i körkortslagen kan leda till att körkortstillståndet återkallas. Du kan betala din ansökan om körkortstillstånd direkt via din Internetbank , med betalkort eller vänta på att Transportstyrelsen skickar hem ett inbetalningskort till dig. De blanketter som beställs skickas hem till aktuell folkbokföringsadress.


Det tar fyra till fem arbetsdagar tills att du har blanketterna i din brevlåda. Att ansöka om ett körkortstillstånd är ett av de första stegen för den som planerar att ta körkort. Utan ett giltigt körkortstillstånd får man nämligen inte övningsköra - du får inte sätta dig bakom ratten innan du ordnat detta tillstånd. Körkortstillstånd är ett krav för att få övningsköra och för att få göra förarprov (teoriprov och uppkörning) hos Trafikverket.


När Transportstyrelsen får in din ansökan om körkortstillstånd gör de en bedömning av din lämplighet som förare. Om du har ett körkort i grupp och ansöker om körkortstillstånd för ett körkort i grupp (buss eller lastbil), behöver du alltid lämna in blanketten Läkarutlåtande om körförmågan (F122). Blanketten Läkarutlåtande som hör till ett medicinskt specialområde (F127) godkänns inte som bilaga till ansökan om körkortstillstånd. Om du har behov av att anpassa en bil, kan du ansöka om anpassningsbidrag för vissa kostnader till exempel för ändring av bilen. Vi kommer att kontakta dig efter att vi har fått din ansökan.


Du kommer då att få mer information om de regler som gäller och vilka krav som kan komma att ställas på bilen.

Du får ej övningsköra förns du fått ditt körkortstillstånd. Har du en digital brevlåda (exempelvis Kivra) kommer tillståndet att skickas ditt och inte via post. När du ansöker om körkortstillstånd kontrollerar Transportstyrelsen att du uppfyller de medicinska och personliga krav som krävs för ta körkort, du kan se några av kraven nedan. Blanketten kan även beställas genom att använda länsstyrelsernas telefontjänst.


Ansökan om körkortstillstånd. Du måste ha ett giltigt körkortstillstånd för att få börja övningsköra. Du kan lätt på egen hand ansöka digitalt via Transportstyrelsens hemsida. I samband med ansökan om körkortstillstånd måste du göra en synundersökning. Krekolas Trafikskola har samarbete med en optiker som heter A-optik och ligger på Fristadstorget.


Ideella organisationer kan här söka bidrag till projekt som stödjer de transportpolitiska målen om tillgänglighet, trafiksäkerhet, miljö och hälsa. Här kan du läsa om hur du ansöker om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg