tisdag 6 februari 2018

Bodelning sambo bostadsrätt

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik! Ladda hem checklistan idag.


Planera begravningen hemifrån. Jämför utropspriser med riktiga slutpriser på Booli. Bonava bygger hållbara hem och levande platser. Se bostadsrätter till salu här. Bonava är en ledande bostadsutvecklare i norra Europa.


Exempel på en bodelning. Om vi antar att er gemensamma bostad utgör samboegendom och således skall ingå i bodelningen är den sambo som behåller bostaden skyldig att ersätta den andre sambon så att en likadelning av samboegendomen kommer till stånd rent värdemässigt. Banken vill förmodligen ha ett bodelningsavtal där det framgår att du har tagit över huset vid bodelningen och att det numera endast är du som kommer att bo där och äga huset.


Lösa ut din ex- sambo ur huset Du skriver att du ska bo kvar i huset och köpa ut din ex- sambo. Du tar då över huset genom bodelning och inte genom försäljning. Det innebär att den blir en del av samboegendomen, som ska delas lika vid en bodelning.


Av § SamboL framgår även att bodelningen ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då samboförhållandet upphörde. Skulle lägenheten öka i värde kan din före detta sambo därmed inte kräva ytterligare kompensation. Eftersom du köpt bostadsrätten då du var singel var syftet med köpet inte att det skulle förvärvas till ert samboförhållande.


Sambolagen är dispositiv och ni kan själva avtala om vad som ska ingå vid en eventuell bodelning , se § sambolagen. Eva är ensam ägare till en bostadsrätt som hon äger sedan länge. Hon blir sambo med Frida som flyttar in i bostadsrätten. Skulle Eva och Frida separera ingår bostadsrätten inte i bodelningen då den inte har införskaffats för gemensam användning. Detsamma gäller för det bohag som fanns i lägenheten när Eva och Frida blev sambor.


Vad som delas vid en bodelning är de möbler och bostaden som köpts för gemensamt bruk. Vid bodelningen skall först sambornas andelar i samboegendomen beräknas. Vid beräkningen av sambornas andelar i samboegendomen skall från vad en sambo äger av egendomen så mycket avräknas att det täcker de skulder som den sambon hade när samboförhållandet upphörde.


Hur en bodelning rent praktiskt går till kan du läsa mer om i vår artikel om bodelning. Att se över vad som ska gälla mellan dig och din sambo är viktigt att göra innan ni flyttar ihop. Om ni inte skriver ett eget avtal gäller sambolagen om en eventuell bodelning ska göras. Det är skattemässigt fördelaktigt att föra över bostaden genom en bodelning. Klicka här för att ladda ner ett bodelningsavtal för sambor!


Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning. Det innebär i ert fall att din sambo har rätt till hälften av lägenheten om den är anskaffad för gemensam användning. Din lägenhet är, som du beskriver det, inte anskaffad för gemensam användning och kan aldrig bli föremål för bodelning enligt sambolagen.


Men, som sambo kan du avtala bort rätten att kräva bodelning genom ett samboavtal. Utan ett skriftligt samboavtal kan en sambo kräva att bostad som köpts för att gemensamt bo i och alla möbler som har köpts (eller som någon av dem fått genom arv eller gåva) för gemensam användning, ska delas lika - oavsett vem av samborna som betalat. Vid avyttring av en ersättningsbostad ska uppskovsbeloppet normalt återföras till beskattning. Vid övergång genom bodelning vid upphörande av ett samboförhållande ska avyttring dock inte anses ha skett. Bodelningen medför ingen skattskuld för dig.


Lottläggning vid bodelning. Din sambo ska överta ditt uppskovsbelopp. Att anmärka är att vid en bodelning så behåller vardera sambo som huvudregel sin egen egendom (lott) och den som har mest samboegendom bestämmer vad som skall utges till den andra.


Istället för att utge viss egendom kan motsvarande värde dock utges i pengar. Detta måste ske innan bouppteckningen sker annars förlorar sambon rätten till bodelning. Bouppteckningen sker inom tre månader från dödsfallet.


Det är endast den efterlevande sambon som kan begära bodelning. I vissa situationer kan det vara en fördel för en efterlevande sambo att inte begära bodelning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg