torsdag 15 februari 2018

Att vara sambo

Två hem blir till ett och två viljor ska enas om färgen på soffan. Men det är också ett stort juridiskt steg. Därför är det klokt att ta reda på vad samboförhållandet innebär. Vad är ditt, vad är mitt och vad är vårt?


Och vem får vad om det tar slut? Skillnaden mellan att vara gift och sambo är större än vad många tror.

Vad säger egentligen arvsreglerna, och vad gäller vid en separation mellan gifta respektive sambor? Här informerar vi om vad som är viktigt att känna till. Det är väl värt att investera i. När räknas man som sambo enligt sambolagen? Sambolagen gäller två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll.


Lagens definition av sambo. Under sambolagen definieras att vara sambo som ”två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll”. Många har väldigt dålig koll på sambolagen, säger Susanne Eliasson, privatekonomisk analytiker på SEB.


Sverige saknar ett samboavtal, enligt en undersökning gjord av Avtal 24.

Om du som sambo till exempel vill exkludera en bostad från en eventuell bodelning, kan det vara en god idé att skriva ett samboavtal. Det finns möjlighet att frångå delar av sambolagen. Ibland är det planerat.


Begreppet sambo har en juridisk mening och status som är bra att känna till. När två personer bor tillsammans under äktenskapsliknande former, anses de som sammanboende rent juridiskt. Vilka skillnader är det mellan att vara sambo och gift? När kärleken spirar och allt är bra spelar det inte så stor roll om man är sambo eller gift.


Om förhållandet tar slut eller om en dör blir det dock stor skillnad på vad som händer. Många väljer av olika skäl att vara sambo i stället för att gifta sig. Du bör dock vara klar över att sambor, alltså ogifta som bor tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden, inte är jämställda med gifta.


I del ett av Privata Affärers juridikskola får du veta allt om juridiken kring sambolivet. Vad gäller rätten att överta en bostad som är samboegendom men som tillhör den andra sambon så krävs det för att få ta över bostaden att det med hänsyn till omständigheterna i övrigt kan anses som skäligt. Huvudregeln är alltså att man vid bodelningen har rätt att behålla det som är ens eget av samboegendomen. När ett samboförhållande upphör ska viss egendom, så kallad samboegendom, delas mellan samborna.


Hur är det att vara sambo , på riktigt? Hur blev lägenheten, får alla plats? Skulle önska att du skriver lite mer personligt.


Du var jättepersonlig när du skrev om barnlängtan och IVF mer sånt alltså öppet och ärligt. Svar: Hur sambolivet är på riktigt?

Vill man inte att hem och bo ska delas lika vid en separation kan man skriva ett samboavtal där man kommer överens om detta. Först när du själv är borta får era gemensamma barn ärva er båda. Gifta par ärver varandra. I sambolagen sägs att om det med hänsyn till längden på förhållandet och sambornas ekonomiska förhållanden samt omständigheter i övrigt är oskäligt att en sambo ska lämna egendom till den andra, i den omfattning som sambolagen stadgar, kan man göra avsteg från detta. Hyresrätt är lite ”lättare” men se till att båda står på kontraktet bara, så att den ena av er inte kan slänga ut den andre om det skulle gå åt skogen med relationen.


Blommorna, ringarna, menyn, gästlistan. Att skaffa bostadsrätt t. Vår erfarenhet är att få tar sig tid att prata om skillnaden mellan att vara sambo och gift ur ett juridiskt perspektiv och vilka konsekvenser det får för den gemensamma ekonomin. Båda lagarna syftar till att skydda den svagare parten den dag som samboförhållandet respektiva äktenskapet upphör men även om det finns många likheter mellan lagarna finns det fortfarande stora och avgörande skillnader. Om du är medborgare i ett land utanför EU och vill flytta till en familjemedlem i Sverige behöver du uppehållstillstånd. Du kan få uppehållstillstånd om du planerar att gifta dig eller bli sambo med någon i Sverige.


Familjemedlemmen i Sverige måste vara svensk medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg