måndag 12 februari 2018

Auschwitz och det moderna samhället 2003

Skickas inom 3-vardagar. Boken har st läsarrecensioner. Till den rättmätiga tycker jag otvivelaktigt att det sätt som Förintelsen, inte minst i skolans historieundervisning, tenderar att framstå som en ond och obegriplig parentes hör. För Zygmunt Bauman är Förintelsen långt ifrån någon parentes.


Auschwitz och det moderna samhället 2003

Snarare är den ett symtom på det moderna samhället. Gimdal, Gustaf (översättare) Gimdal, Rickard (översättare) Verk som ingår i eller hör samman med denna titel. Bauman, Zygmunt: Modernity and the Holocaust. Att människor – även grupper av människor – dödar varandra i vrede eller vansinne är inget nytt. I boken lägger Bauman fram tesen att Förintelsen har sin grund i hur det moderna samhället fungerar, det var ingen ond avstickare utan en konsekvens av hur moderniteten producerar omoral och en övertro på rationalitet och kalkyler.


Tillbaka till sökresultatet. Bauman blottlägger samhällets mörka ansikte som sociologer har en tendens att blunda för. I somras läste jag om boken efter att ha läst barnläkaren Olle Jeppssons artikel i Dagens Nyheter om omänskligheten i flyktinghanteringen. Denna och en rad av hans senare böcker finns utgivna på Daidalos.


Auschwitz och det moderna samhället. Han har kommit att bli något av fragmentiseringens och flyktighetens främste analytiker. Det finns en risk för mättnad.


Den tekniska utvecklingen ger, tillsammans med en rad andra faktorer inom samhällsutveckling och demografi, i sin tur upphov till en annan moderniseringsprocess, nämligen industrialisering. Sökruta för att söka efter böcker, e-medier och annat som biblioteket erbjuder. Vissa av webbplatsens funktioner begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).


Auschwitz och det moderna samhället 2003

Byt surfläge för att kunna lägga artiklar i varukorgen. Vi har därför gått igenom våra rutiner för behandling av personuppgifter, samt uppdaterat vår personuppgiftspolicy. Många gånger är jag glad om jag finner en handfull goda och origi. Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.


Det rationella försvaret av ens egen överlevnad fordrade att man inte motsatte sig den andres undergång. Han formulerar vidare något som har utomordentlig giltighet även i dag: I ett system där rationalitet och etik pekar i motsatta riktningar, är humaniteten den stora förloraren. Roy Andersson: Vår tids rädsla för allvar.


Klicka här för att vara den första som skriver ett omdöme. Att den växte fram som en byråkratisk lösning på ett problem, som en gång formulerats politiskt utanför byråkratin och sedan getts till den byråkratiska apparaten att lösa. När vi upptäcker att idéer som formulerats för ett par- tre-, ja till och med fyratusen år sedan kan verka moderna och alldeles nyligen formulerade i tjugohundratalets divergenta och mångkulturella samhällen , men samtidigt kännas sekelgamla och i det närmaste utrotade för de akademiker som verkade i det Tyskland som formerades av. Tesen är att det finns en antifascism i förskolepedagogiken, som tidigare inte synliggjorts. Den första delen av artikeln handlar om aktuell debatt kring fascism och antifascism.


Det är det jag menar med att vi endast följer våra egna intressen. Finns det inget intresse i Irak så bryr vi oss inte om det , för det drabbar inte oss. Detta tror jag är det som möjliggör att dessa vidriga saker kan inträffa.


Nu är min teori väldigt hårt dragen men ni kanske förstår hur jag menar. Peter Englund: Brev från.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg