måndag 26 februari 2018

Solja krapu dikter

Solja krapu dikter

Tävlingen där poeter framför sina egna dikter på scen, gick av stapeln i Helsingfors den augusti. Tretton poeter från hela Finland deltog. Solja representerade Kuopio.


Vill du använda en text för publicering? Jag skriver till er för en väninnas räkning. Det började så oskyldigt med diskbänken.


Min stora idol och inspirationskälla var min pappa Eino Krapu vars dikter hade varmt allvar, drastisk humor, djup dramatik och människokännedom. Jag lärde mig att dikter ska ha rytm, att de ska läsas högt, att det är njutbart med dikter. Och att man får skratta. Mina första dikter skrev jag på finska.


Vissa är mer inåtskådande. Idén om att spackla och måla, eller att göra dikter och fotografier. I nästan trettio år arbetade jag som bildlärare. Dikten finns i Jag behöver busschauffören, utkommen i Alfabeta pocket.


Det är när man är invandrare i sitt eget hemlan. Själv tycker jag bäst om de mer vardagliga dikterna. Finns i lager, 1kr.


Hon kom till Umeå och Sverige när hon var år och mötte ett nytt land och ett nytt språk. Ett språk som hon erövrade med dikter. Om busschauffören vill jag veta mera – jag ska gå ut och köpa boken kvickt. Hon ska både till EM i Milano och Nordiska Mästerskapen i Lillehammer under våren!


Hur kunde han göra bort sig så inför den där tjejen? Vad ska hon tro om honom nu? Men kanske kan han skriva en dikt om eländet? I parallella handlingar möter vi Tim och Heidi.


Solja krapu dikter

Logga in för att reservera. Genom att reservera kan du ställa dig i kö eller beställa till ditt bibliotek. Jag är poet och författare för både barn och vuxna.


Efter gymnasiet följde konstskola och bildlärarutbildning. Som bildlärare arbetade jag i nästan trettio år. Att samtidigt läsa och lyssna på dikter hemma i fåtöljen gav onekligen läsningen en extra dimension.


Hon skriver på svenska, men hennes dikter finns också översatta till finska. Slampoesin har utvecklats i en ömsesidig kontakt med rapmusiken. Resultatet blev föreställningen Vemodiga vulkanutbrott.


Vi är Sveriges största katalog av dikter och noveller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg