onsdag 21 februari 2018

Skilsmässa barn betänketid

Betänketid är till för att förhindra förhastade skilsmässor. Om makarna har minst ett hemmaboende barn som är år eller yngre. När krävs betänketid ? Denna ska tillsammans med personbevis för skilsmässa samt ev.


Undantaget är de situationer som angetts ovan där en skilsmässa måste föregås av betänketid. Men självfallet finns det även ett undantag från undantaget. Ska en skilsmässa föregås av betänketid är det ändå möjligt att få skilsmässan beviljad omgående om makarna “lever åtskilda sedan minst två år”. Om ni har barn som är yngre än år finns det en obligatorisk betänketid på minst sex månader innan skilsmässan blir giltig.


Syftet är att undvika förhastade beslut som kan skada barnet. Ni behöver inte fortsätta att bo ihop under betänketiden. För sambor med barn finns inga krav på betänketid före separationen. Vi vet att många barn tar skada emotionellt vid en skilsmässa. För att förhindra förhastade beslut är det i Sverige lagstiftat att beslutet om skilsmässa måste föregås av en betänketid på till månader.


Vi går igenom dem var för sig. Tingsrätten nekar aldrig en önskan om betänketid , om båda parter vill. Om ni har levt isär de senaste två åren har ni rätt till skilsmässa utan betänketid.


En skilsmässa inleds formellt alltid med att någon av er lämnar in en ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten. I vissa fall krävs betänketid i sex till tolv månader innan ni blir juridiskt och formellt skilda, till exempel om ni har barn under år. Ett undantag från detta är dock om ni har bott isär i mer än två år.


I det fallet kan skilsmässa meddelas direkt, men ni måste då bifoga ett så kallat särlevnadsintyg. Om ni är överens om att skiljas gör ni en gemensam ansökan på en särskild blankett hos domstol. Ni kan då beviljas skilsmässa direkt utan betänketid under förutsättning att ni inte har barn under år. Detta förändras inte av det faktum att du har barn.


Som kommer att framgå längre fram i texten kan barn medföra att en skilsmässa måste föregås av betänketid innan skilsmässan kan beviljas av domstolen. Som jag förstår det är de första alternativen inte aktuella i ert fall utan det som kan bli aktuellt är betänketid p. Reglerna om betänketid ser därför att kvarstå under överskådlig framtid. I det följande ska vi försöka att på ett enkelt sätt bringa klarhet i reglerna kring skilsmässa och betänketid. Allmänt om reglerna rörande skilsmässa och betänketid.


Skilsmässa barn betänketid

Dessutom måste en betänketid förordnas innan skilsmässan om bara en av makarna vill skiljas, 5:ÄktB. Sammanfattningsvis kan man säga att makarna ska förordnas en betänketid om någon av omständigheterna i stycket innan är för handen. Om de omständigheterna inte föreligger måste makarnas skilsmässa inte föregås av en betänketid.


Vissa ansökningar kräver betänketid men även i de fall när det inte krävs kan ni välja att lägga till det om ni inte är helt säkra på att ni vill skiljas. I många fall måste man enligt lagen vänta månader innan man kan skilja sig, till exempel om man bor med barn under år. Om ni inte vill ha betänketid gör vi vårt bästa för att ni ska kunna undvika det och istället skiljas direkt. Om ni inte har barn under år och är överens om att skiljas går det snabbt att få en dom på skilsmässa , som sedan tar tre veckor att vinna laga kraft.


Skilsmässa barn betänketid

Det kallas för betänketid. I vissa fall kan det vara nödvändigt med betänketid , till exempel om ni har barn under år. Ni blir då tvungna att vänta i sex månader innan ni kan skiljas.


En till ett par veckor brukar vara en vanlig ti när belastningen inte är hög.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg