fredag 9 februari 2018

Bodelning skilsmässa exempel

Vårt exempel rör en bodelning mellan äkta makar. Om ni är sambor kan ni läsa mer om bodelning mellan sambor här. Vad ingår i bodelningen. Det är bara egendom som fanns i makarnas ägo den dag då talan om skilsmässa väcktes som skall.


En sådan bodelning görs generellt på samma sätt som vid till exempel skilsmässa , med skillnaden att det kan vara fler parter inblandade. Bodelning ska göras om den ena maken avlider. Det rör sig då om arvingar och övriga testamentstagare som då tar den avlidnes plats i bodelningen.


Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Eventuell ersättning för personskada och kränkning, till exempel om blivit utsatt för ett brott och fått skadestån ska inte heller räknas med. När det gäller pension så ska allmän pension inte räknas med i bodelningen. Tjänstepension ska oftast inte heller ingå i samband med skilsmässa.


Bodelning skilsmässa exempel

Däremot ska privat pensionssparande ingå. B) ska bodelning ske när äktenskapet har upplösts, d. Vill ni att bodelningen ska ske under skilsmässan kan dock någon av er begära detta. Finns det kvar ett överskott efter att skulderna har räknats av mot giftorättsgodset delar ni på detta vilket framgår av exemplen nedan. Ladda ner en gratis mall för blankett till bodelning och skilsmässa med råd och tips. Mallen innehåller exempel för enklare anpassning.


Huvudregeln i ett äktenskap är att makarna har giftorätt. Giftorätt innebär en rätt att vid bodelning få hälften av makarnas sammanlagda tillgångar, sedan var och en av makarna dragit av sina skulder. Så länge ex-maken inte väntar för länge med att begära bodelning efter skilsmässan torde din fråga gå att besvara jakande. Sammanfattningsvis ska alltså en bodelning ske i nästan alla fall då ett äktenskap upplöses. Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig!


Giftorättsgods vid bodelning med anledning av den andra makens död. Vid en bodelning mellan makarna med anledning av en skilsmässa görs bodelningen mellan makarna. Sker bodelningen med anledning av att en av makarna avlidit sker bodelningen mellan den efterlevande maken och den avlidne makens dödsbo.


När Skatteverket har tagit emot er anmälan om bodelning kan ni gå vidare med bodelningen. Avvakta därför ett par dagar innan ni skriver bodelningshandlingen, så att Skatteverket hinner ta emot er anmälan. När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar.


Här följer två exempel som visar vilken egendom som ingår i en bodelning mellan sambor. Exempel nr – Eva och Frida Eva är ensam ägare till en bostadsrätt som hon äger sedan länge. Hon blir sambo med Frida som flyttar in i bostadsrätten.


Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Den samboegendom som samborna har när förhållandet upphör ingår i bodelningen och allt som köps därefter ingår inte. Med rättigheter åsyftas främst immaterialrättigheter såsom till exempel patent.


Bodelning skilsmässa exempel

Har man varit utsatt för ett brott eller en olycka kan dessutom ersättning för personskada eller kränkning undantas vid bodelningen , se kap 2a § ÄktB. Det finns en särskild treårsregel i samband med bodelning vid skilsmässa. Den innebär att om den ena maken inom tre år innan ansökan om skilsmässa görs, har gett bort giftorättsgods eller använt det för att öka sin enskilda egendom, ska värdet av den egendomen räknas med i bodelningen.


Vid skilsmässa sätter ett bodelningsavtal rent juridiskt punkt för er ekonomiska förbindelse och redovisar vem som ska ha vad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg