onsdag 23 november 2016

Män som misshandlar kvinnor psykiskt

Män som misshandlar kvinnor psykiskt

Sidan riktar sig till kvinnor som har blivit misshandlade av en man. Därför benämns misshandlaren som ” man ” och den som blivit misshandlad som ” kvinna ”. Varningstecken har valt att rikta sig till kvinnor som blir misshandlade av en man , eftersom det är just där Varningstecken har sin kunskap. Det är dock en kategori mejl som inte är lika trevlig. Kränkta män , ofta anonyma, som bara måste tala om hur dåligt det är att hemsidan i första hand är skriven för kvinnor.


Män som misshandlar kvinnor psykiskt

Så här kan det låta: Hela ert material vänder sig till kvinnor som känner sig psykiskt misshandlade av en närstående man. Jag läser han, han han. Ju fler beröringspunkter och ju viktigare relation, desto större risk för såväl kvinnor som för män , papperskorgar eller parkerade bilar.


Som offer gör man klokt i att glömma vad man lärt sig, det kan vara eNs fel att två träter. Bästa försvaret för ” män ” som misshandlar kvinnor …. Du kommer med största sannolikhet att själv bli arresterad och troligtvis åtalad för grov kvinnofridskränkning eftersom din partner kommer att använda hela statens enorma stödsystem för misshandlade kvinnor för att hämnas. Att frivilligt sitta inne har använts som sätt för män att ta sig ur denna typ av förhållande. Likväl som det finns män som misshandlar sina kvinnor , så finns det också kvinnor som misshandlar sina män.


Män som misshandlar kvinnor psykiskt

Anledningen till att detta samtalsämne är mer eller mindre, ”tabu”, beror sannolikt på att man ser kvinnan som det svagare könet. Kvinnan är ju också den som vårdar och tar hand om andra, eller? Många kvinnor som utsatts för både fysisk och psykisk misshandel har sagt att de upplevde den psykiska misshandeln som värre än slagen och sparkarna. Misshandeln brukar i regel trappas upp och det är inte ovanligt att den som misshandlar psykiskt börjar ta till även fysiskt våld efter ett tag. Verka mot våld och förtryck av män i nära relationer.


Både män och kvinnor misshandlar psykiskt i ungefär samma utsträckning. Psykiskt våld förekommer i såväl heterosexuella förhållanden som homosexuella förhållanden. Emotionell misshandel går att finna i alla samhällsklasser och både yngre och äldre kan utsätta sin partner för psykisk misshandel. Det är normaliseringen av våldet som , tillsammans med den traumatiska bindningen (se Offret), gör att kvinnan stannar kvar.


Det som för en annan, utomstående kvinna , skulle upplevas chockerande, märkligt eller oacceptabelt, kan för den som blivit misshandlad under lång tid ha kommit att bli alldeles normalt. Att förstå handlar om att öppna ögonen och se relationen som en misshandelsrelation och sig själv som en misshandlad. Män som utövar våld förminskar ofta eller alltid sina våldshandlingar, men det är också vanligt att misshandlade kvinnor inte ser sig själva som misshandlade.


Något som kanske inte är så förvånansvärt är att många män som misshandlar sin hustru har växt upp i en familj där våld och misshandel förekommer. De flesta som misshandlar en kvinna har växt upp i ett hem där det råder ’krig’”, skriver Michael Groetsch, som har forskat i ämnet kvinnomisshandel i mer än tjugo år. Det är inte heller första gången den mannen misshandlar en kvinna utan det har förekommit tidigare också. Våld i nära relationer drabbar kvinnor , män och barn inom såväl särkönade som samkönade förhållanden.


Begreppet våld i nära relationer omfattar alla övergrepp som är kriminaliserade enligt den straffrättsliga lagstiftningens förbud mot våld mot enskilda personer, exempelvis misshandel, sexuella övergrepp, dråp och mord. Myt: Män som misshandlar är psykiskt störda eller har själva sett sin pappa slå. Mäns våld mot kvinnor är inget marginellt problem som bara berör en viss typ av män. De flesta män som misshandlar kvinnor är inte avvikande och lider inte av någon psykisk sjukdom. Vi som träffar de här männen ser att våldet bygger på samma mekanismer oavsett om den drabbade är man eller kvinna och att behovet av stöd och hjälp också är likvärdigt.


Vi vill inte på något sätt att samhället ska minska stödet för utsatta kvinnor , tvärtom så har många av oss varit och är mycket aktiva i den kampen. Det finns studier där män och kvinnor rapporterar lika stor utsatthet för våld av en partner. Men forskningen visar att det rör sig om olika typer av våld.


Det är vanligare att män som utsätts för våld i nära relationer uppger att de har utsatts för psykiskt snarare än fysiskt våld. Att använda extremfallet, av män dödade kvinnor , som grund för en diskusion om den mentala hälsan hos alla män som misshandlar kvinnor är i mina ögon att fly verkligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg