fredag 11 november 2016

Gaser i magen efter måltid

Magkliniken har i fyra år hjälpt klienter med magbesvär, som illaluktande gaser i magen , att snabbt minska symtomen och få kontroll på magen. Nu kan du testa vår webbaserade behandling. Vägledning steg-för-steg med matlistor, recept, frågor och svar, video, checklistor mm.


Uppsvälld efter en större måltid. Att man kan känna sig uppsvälld efter en större måltid beror på den totala mängden gas i hela mag-tarmkanalen. Båda fibertyperna är viktiga för magen och tarmarna eftersom de har olika funktioner. Därför är det bra med en blandad kost och en någorlunda jämn daglig mängd av fibrer.


Då kan du undvika att den ovana magen reagerar kraftigt om du plötsligt äter mer fibrer än magen är van vid. Det kan annars resultera i gasbildning och uppblåsthet. Efter operationen får maten mindre utrymme. Det enda man helt brukar avråda från är att äta apelsiner och andra citrusfrukter. De sega hinnorna runt klyftorna blir dåligt smälta efter operationen och kan baka ihop sig och täppa till mage och tarm.


Gaser i magen efter måltid

Andra orsaker till mycket gaser i magen är: Förstoppning. Trög mage kan göra det svårt att bli av med gaser , något som leder till uppblåsthet och obehag. Om gasbesvären i huvudsak uppkommer efter att man har ätit mjölkprodukter kan det bero på att kroppen inte kan bryta ned sockret (mjölksocker, laktos) i. Magen brukar dock vänja sig vid bönorna efter ett tag, så om du börjar med att äta små mängder för att sedan trappa upp minskar du risken att gå runt med gaser.


För dina tänders skull är det bra att tugga tuggummi en kort stund efter att du har ätit eller druckit något. Gaser i magen är något naturligt som alla har upplevt någon gång. Det finns olika orsaker till att vi får gaser i magen , bland annat kan magen helt enkelt vara i obalans.


Det kniper, bullrar och tränger på, gasbildning är något som försiggår i alla tarmar, utan undantag. Det finns många som får ont i magen efter mat, och detta kan bero på olika anledningar. Ibland uppstår värk, illamående eller svettningar efter maten följt av gaser eller diarré. Man märker ofta snabbt om maten som just ätits haft en negativ inverkan på magen och tarmen. Att gå ner i vikt och ha konstant ont i magen , är både psykiskt och fysiskt påfrestande.


Tala med läkare och lyft fram att du även misstänker eventuell pankreassjukdom – det kan öppna för en mer grundlig dialog om varifrån problemen verkligen härstammar. Besvär av gaser kan bero på att man ätit gasbildande mat som vitkål, brysselkål, blomkål, ärtor, vetekli och bönor. Infektioner av bakterier, virus eller parasiter kan ge svullen buk. Ibland tillsammans med diarré, kräkningar och illamående, ibland med svullen mage som enda symtom. Har iaf sen ett par år varit typen vars mage ballar ur om och när jag blir rejält stressad.


Känner mig ofta uppblåst och orolig i kistan. Magkliniken har i fem år hjälpt klienter med magbesvär, som kronisk diarré, att snabbt minska symtomen och få kontroll på magen. Du kan lida av ”lattemage” om du får uppsvullen mage efter att du har druckit eller ätit mjölkprodukter. Vad innebär laktoskänslighet? Laktosintolerans beror på att tarmen saknar det enzym som behövs för att bryta ner laktos, mjölksocker.


Det är ingen allergi, och det är inte farligt att dricka mjölk för laktosintoleranta. Jag har en fråga som främst gäller min mage. Sedan ett år tillbaka har jag märkliga symptom, som ingen tycks kunna ge en vettig diagnos på.


Gaser i magen efter måltid

Min mage svullnar nämligen upp varje kväll och det ser ut som om jag är i sjätte månaden ungefär. Förskolläraren Katharina, 3 hade ständigt ont i magen och var lätt-irritera orolig och ledsen över att magen aldrig fungerade som den skulle. Efter år med mediciner lärde hon sig att äta rätt och långsamt och blev av med alla besvär.


För två år sedan sökte Katharina vård för de magproblem hon han dragits med en tid. För ett år sedan diagnostiserades reflux (magsäcksinnehållet åker tillbaka upp i matstrupen), som sköttes med mediciner. Patienten känner inte längre av refluxen, utan det största problemet är smärtorna i magen efter maten.


Gaser i magen efter måltid

Magsmärtorna kommer ca en timme efter måltid och varar i ca 5-minuter. Om smärtan är högt upp i buken och uppträder efter måltid kan antacida ge viss lättna särskilt om du känner dig halsbränna eller matsmältningsbesvär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg