torsdag 10 november 2016

Medelålder matte

Vår ide eget lager med snabba leveranser till bästa pris. Om du undrar över något tveka inta att höra av dig. I det här avsnittet lär vi oss att beräkna medelvärdet och att finna medianen, två så kallade lägesmått, när vi har en uppsättning värden. I Matte 1-kursen gick vi igenom några vanligt förekommande statistiska lägesmått.


I det här och följande avsnitt ska vi repetera några av dessa redan bekanta lägesmått och sedan gå djupare in i statistiken, där vi sedan använder oss av dessa lägesmått. Vi studerar fyra olika lägesmått (medelvärde, median, typvärde och variationsbredd) som kan användas för att beskriva egenskaper hos ett statistiskt material.

Johanna kastar fyra tärningar. Sammanlagt räknar hon till prickar. Jag har ett mattetal som jag suttit och klurat på men har inte kunnat lista ut svaret på egen hand. Någon som skulle kunna hjälpa till? Medelåldern för personer i ett rum är år.


När Mattias kommer in ökar medelåldern till år. Hur gammal är Mattias? På ett företag fanns det bland de anställda män och kvinnor.

Männens medelålder var år och kvinnornas medelålder anställda. Svara med en decimal 3. Beräkna medelåldern hos alla. Kanske har det med självbil rentav självbedrägeri, att göra.


I en Sifoundersökning anser procent av 3. För att räkna ut medelåldern på något så adderar man alla värden och sedan delar man det med antalet värden, ett exempel på detta: Du har barn, de är 4. Det är en skillnad mellan kronologisk medelålder och biologisk medelålder , som kan vara mycket individuell och variera beroende på kön. Vi lär oss att använda standardavvikelse som ett mått på hur stor värdenas spridning är runt medelvärdet. Bubo skrev : Du har säkert en förklaring av ordet median i din lärobok. På c kan du ställa upp nästan samma ekvation som i a. Median är i mitten men det går.


Strategier för matematisk problemlösning. Matematisk formulering av frågeställningar. Lurbra En strategi du kan använda vid problemlösning är LURBRA.


Läs hela texten och återge den med egna ord. Upprepa frågan högt för dig själv och. För kvinnor är den drygt år, alltså drygt tre år högre.


I varje nummer av Nämnaren finns en problemavdelning.

I första hand är problemen tänkta för lärare att använda i klassrummet, men alla som är intresserade av. Sverige har länge haft en hög medellivslängd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg