torsdag 7 februari 2019

Vårdnad om barn vid skilsmässa

Vårdnaden om barnen och boende. Gemensam vårdnad ska inte blandas ihop med var och hur mycket barnen bor hos någon av föräldrarna. Att ha vårdnaden om ett barn betyder att ha det rättsliga ansvaret för barnets person och föräldrar kan ha gemensam vårdnad även om barnet bor mest hos en av föräldrarna. FAKTA Vid en skilsmässa eller vid ett uppbrott kan det vara svårt att bestämma hur vårdnaden av era gemensamma barn ska se ut.


Ensam vårdnad FAKTA Du kan ansöka om ensam vårdnad hos tingsrätten. Det gäller även om du inte har vårdnad om barnet eller bor med hen.

Om du som förälder inte bor permanent med ditt barn betalar du ett underhållsbidrag till barnet. Försäkringskassan betalar underhållsstöd till barnet om du bara kan bidra mycket lite eller inte alls till barnets försörjning. Läs mer på Försäkringskassans webbplats. Detta beror dock på om ni framställer yrkanden om ensam vårdnad vid ansökan om skilsmässa.


Barnets bästa vid skilsmässa. Vid bedömningen av barnets bästa ska domstolen fästa vikt vid om det finns risk för att. Om makarna har gemensam vårdnad om barn under år blir ansökan om skilsmässa genast mer omfattande.


Då behöver man ta ställning kring frågor om vårdnad , boende, umgängesrätt etc.

I samtliga beslut är utgångspunkten vad som är barnets bästa. Officiellt kan ett barn bara bo på ett ställe. Vid skilsmässa kommer man överens om hos vilken förälder barnet har sin officiella adress.


I praktiken kan barnet dock bo en del av tiden hos sin andra förälder. Barnbidraget betalas till den förälder hos vilken barnet bor officiellt. Föräldrar kan ha gemensam vårdnad även om barnet bor mest hos en av föräldrarna.


Den rättsliga vårdnaden innefattar rätten att bestämma över barnets angelägenheter samt att ha barnet hos sig och att bestämma var barnet ska bo. Ansök gemensamt om skilsmässa (e-tjänst) Föräldrar och barn. Vid en tvist om barns boende är barnets bästa avgörande, med hänsyn till ålder, behov, utveckling. Flytta vid gemensam vårdnad om barnen. Vad är det egentligen för regler som gäller när den ena föräldern vill flytta och föräldrarna har gemensam vårdnad ? Får man flytta var man vill?


Får en förälder ta med sig barnet till en annan kommun? Regler vid flytt med barn vid gemensam vårdnad och växelvis boende. Vem av er som ska ha vårdnaden eller om ni ska ha gemensam vårdnad är uppgifter som ni får yrka på när ni ansöker om skilsmässa. Yrkandet skriver ni ner på er ansökan om skilsmässa.


Enligt lagen om barn i äktenskap gavs båda föräldrarna vårdnaden om ett barn , men fadern var ensam förmyndare. Om fadern dog eller vid skilsmässa , kunde modern bli förmyndare till barnet.

Om barnen bor lika mycket hos båda föräldrarna efter en skilsmässa , behöver ingen betala underhållsbidrag. Ni bestämmer tillsammans hur ni delar på kostnader för kläder, resor, fritidsaktiviteter och annat. Men om barnen bor mer hos den ena föräldern ska den andra föräldern betala underhållsbidrag.


Tingsrätten kan också besluta om frågor som hänger ihop med skilsmässa , till exempel frågor om vårdnad om barn. Om ni är överens om att skiljas gör ni en gemensam ansökan på en särskild blankett hos domstol. Ni kan då beviljas skilsmässa direkt utan betänketid under förutsättning att ni inte har barn under år. När ett gift par med barn vilka de har gemensam vårdnad om skiljer sig fortsätter vårdnaden att vara gemensam även efter skilsmässan.


Vill någon av makarna ha enskild vårdnad kan maken begära detta i samband med att ansökan om skilsmässa ges in till tingsrätten. Detta anses vara möjligt vid ungefär sju års ålder och fatwan (den juridiska domen) har utfärdats på denna ålder, då barn normalt kan ta hand om sig själva i denna ålder. Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut.


Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den. Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg