torsdag 14 februari 2019

Var ska barnet bo vid skilsmässa

Boka 4- och 5-stjärniga hotell. Hitta ditt perfekta hotell här. Våra gäster har sagt sitt. På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online.


Se foton på gamla klasskamrater!

Små barn behöver en trygg miljö för att kunna skapa sig en bra grundtrygghet och må bra. Vid separation eller skilsmässa uppkommer frågan om hur barnen ska bo efter separationen. Var ska barnen bo vid separation eller skilsmässa ? De flesta föräldrarna önskar att barnen ska påverkas så lite som möjligt och att barnen ska ha en god kontakt med båda föräldrarna.


Kanske bor barnet lika mycket hos båda er föräldrar de första åren efter separationen och sedan mer hos den ena av er. Som förälder behöver du vara öppen och flexibel, se till barnets bästa och inse att det kan se olika ut i olika perioder. De vuxna bestämmer var barnet ska bo , men de behöver lyssna på vad hen vill.

Vid får barnet välja helt själv. Fram tills dess är det alltid föräldrarna som tar beslut. Vid års ålder börjar dock domstolar lyssna på vad barnet vill, om det nu skulle gå så långt i en konflikt att man behöver ett tingsrättsdomslut på var , när och hur barnet ska bo. Vid bedömningen om var ett barn ska vara folkbokfört ska rätten utgå från de omständigheter som förelåg vid tidpunkten för Skatteverkets beslut och göra en samlad bedömning av alla omständigheter. Kammarrätten i Stockholm har nyligen prövat frågan om var barnen ska vara folkbokförda i fyra mål.


Barnets boende efter skilsmässa. Att domstolen ska ta ett sådant beslut kan ni exempelvis yrka på i ansökan om skilsmässa. Detta beror dock på om ni framställer yrkanden om ensam vårdnad vid ansökan om skilsmässa. Vid bedömningen av barnets bästa ska domstolen fästa vikt vid om det finns risk för att barnet kan råka illa ut exempelvis utsättas för övergrepp eller olovligen föras bort.


Vad jag har förstått ser man mycket till var ett barn är rotat vid en tvist, t. Låt oss säga att jag skulle flytta till en annan ort och ha barnet hos mig varannan vecka fram tills att det ska börja skolan, vilket är cirka två år. Vid gemensam vårdnad då barnet bor ungefär lika mycket hos båda föräldrarna, får barnet folkbokföras hos den förälder som föräldrarna kommer övers om. Större hänsyn tas till vart barnet vill bo ju äldre det blir. Det finns i praxis en del domar som har grundat en tanke om att barnet har en rättighet att bestämma vart det vill bo när.


Eftersom jag utgår från att ni har gemensam vårdnad om barnen , så ska ni också besluta i frågor om barnen gemensamt, kap.

Det innebär att ni också tillsammans ska bestämma var barnen ska bo. Ofta tas frågan om barnens boende upp i samband med en skilsmässa. Oavsett anledning är separationen en kris som påverkar alla i familjen och väcker många frågor hos barnen. Vem ska bo kvar i huset? Många föräldrar plågas av dåligt samvete vid en skilsmässa och vill så klart att barnen ska ha det så bra som.


Barn som efter en skilsmässa bor växelvis hos föräldrarna mår nästan lika bra som barn som bor med båda föräldrarna. Och de mår betydligt bättre än de barn som bara ibland träffar en av föräldrarna. Den oro som har funnits för att växelvis boende skulle göra barnen stressade verkar inte stämma.


Och vid en skilsmässa är det ofta barnen som hamnar i kläm. Och hur berättar man för barnen ? Barn - och ungdomspsykologen Jenny Jägerfeld ger sina bästa tips. Om ni har barn behöver ni också ta ställning till var barnen ska bo och eventuellt underhåll. Bra att veta för dig som ska skiljas eller separera.


En skilsmässa inleds formellt alltid med att någon av er lämnar in en ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten. I en skilsmässa kan barn reagera med vrede, sorg eller depression. Om barnet inte får det bättre, när förhållandena blir normala igen, genom att ni pratar om allt, och är öppna för det som händer, kan ni överväga att få en vägledare som kan hjälpa till att förklara hur du ska prata med barnet. Bor det barn under år i hushållet eller om ni inte är överens om skilsmässan får ni sex månaders betänketid. Därefter måste ni skicka in ett nytt brev för att skilsmässan ska fullföljas.


Har ni inte levt ihop på två år kan ni får ut skilsmässa direkt även om ni inte är överens och trots hemmavarande barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg