torsdag 7 februari 2019

Hypokondri 1177

Hypokondri 1177

Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden. Vårdguiden är en tjänst från Sveriges regioner. Vi finns alltid med dig när du vill må bättre.


Hypokondri , även kallat hälsoångest och inbillningssjuka, är ett tillstånd där du är överdrivet rädd för att ha en allvarlig sjukdom. Hypokondri väcker många principiellt viktiga frågor, om liv och dö hälsa och sjukdom och betydelsen av att kunna ta beslut trots tvivel. Från att vara en diagnos med få behandlingsmöjligheter och dyster prognos har hypokondri blivit ett tillstånd som är föremål för ett betydande intresse och som har en god prognos.


Definition Feltolkning av kroppsliga symtom med rädsla att drabbas av allvarlig sjukdom. Misstänker du att du lider av hypokondri ? Gör ett test här för att se hur många av symptomen på hypokondri som stämmer in på dig. Hypokondri är vanligt hos de personer som varit sjuk i en svår sjukdom så som cancer. Denna typ av hypokondri brukar dock gå över efter ett tag.


Hypokondri kan ofta vara en del av andra tillstånd så som tvångssyndrom, generaliserad ångestsjukdom eller depression. I dessa fall behövs det behandling för detta för att rätta till själva grundproblematiken. Medicin för att lindra ångest och depression. Antidepressiv medicin kan minska ångest och depression som ofta finns vid.


Några former av somatoforma störningar är inbillade utseendedefekter, konversionsstörning (eller konversionssyndrom), hypokondri och neurasteni. ICD räknar också somatoform autonom dysfunktion som en särskild form, vilket innebär att personen verkar uppjagad (svettas, rodnar, blir darrhänt, etc) där symtomen också kan innefatta till exempel mag- och tarmproblem, dysuri , hicka. Hypokondri innebär en ogrundad övertygelse om, eller överdriven rädsla för, att själv ha eller utveckla en svår sjukdom. I vardagligt tal används begreppet ofta synonymt med hälsoångest, nosomani och inbillningssjuka. Hypokondri skiljer sig från simulering och Münchhausens syndrom, där patienten medvetet förfalskar sjukdomssymptom.


Sök vård direkt om du mår akut dåligt. Då är det väldigt vanligt att tolka alla kroppsliga symptom som ett tecken på att cancern är tillbaka. Kontakta genast en psykiatrisk akutmottagning eller en akutmottagning om du har tvångstankar och mår så dåligt att situationen känns outhärdlig och du känner att du inte orkar mer. Den drabbade klagar ständigt över symtom och även utseendet. Hypokondri eller hälsoångest definieras som en ogrundad eller överdriven rädsla för att ha eller att utveckla en svår sjukdom.


Personer som lider av tillståndet gör ofta många läkarbesök för att bli kvitt sin oro. Detta är förstås otroligt påfrestande rent psykiskt, men det kan finnas fler risker. Hur ska jag bemöta min mans hypokondri. Han har nyligen genomgått en omsorgsfull hälsokontroll, han är frisk med undanta av högt blodtryck.


Man har kollat hjärta, gjort en tarmröntgen mm. Nu är han sjuk i samma influensa som jag hade för en vecka sedan men han är sju gånger sämre än mig. Rätta text- och faktafel - Anmäl till Pressombudsmannen Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Symptom på hypokondri.


För att bekräfta detta letar du efter symptom på kroppen och läser mycket om tillstånd på nätet. Hur botar man hypokondri då? Går tillståndet att behandla?


Ofta försvinner inte problemen helt, men de blir hanterbara och hotar inte att förstöra vardagen. Om hypokondrin är väldigt svår kan man i vissa fall inleda terapin med ångestdämpande medel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg