måndag 18 februari 2019

Gruppterapi depression

Det som fungerar på kort sikt kan alltså göra att depressionen blir värre på lång sikt. I frågan som heter just Vad är gruppterapi ? Själva uttrycket gruppterapi har lagts beslag på av den klassiska psykodynamiska terapin, vilket gör att det blir förvirrande när exempelvis KBT ges i grupp. Dessutom gör teknikutvecklingen att något äldre studier inom detta område snabbt tappar relevans. Därför ville vi bidra till kunskapsläget inom detta område – blandad terapi i gruppbehandling.


Om du går i gruppterapi träffar du behandlaren tillsammans med en grupp personer.

Ofta är ni ungefär upp till åtta personer, och ofta har de andra i gruppen likartade problem som du själv har. Behandlaren har en vägledande roll, och ser till att alla som vill och behöver komma till tals får det utrymme de behöver. Jag blev dock tidigt varse om att detta var lättare sagt än gjort. Efter att grundligt ha undersökt möjligheterna till gruppterapi (här i Kalmar) måste jag tyvärr konstatera att de är minst sagt dåliga.


Om olika behandlingar av depression – antidepressiva och terapi. Senare års forskning visar på bra behandlingsresultat med behandling av speciella patientgrupper med symptom som depression , stressrelaterad psykisk ohälsa, social fobi, panikångest, tvångssyndrom, ätstörningar, beroendeproblem, trauma samt vid stöd vid allvarlig sjukdom, personlighetsstörning och schizofreni. Det är lätt att minska depression i Uganda, det svåra är att samla in pengar till verksamheten, säger Strongminds grundare, amerikanen Sean Mayberry.


Enligt honom har de flesta biståndsgivare har fortfarande bilden att det är en hopplös uppgift, som kräver mångmiljardinvesteringar i nya psyksjukhus och psykiatriker. Gruppterapi – tillsammans blir vi starka Fördelarna med gruppbehandling är att man delar erfarenheter med andra, lär av varandra, får inspiration och nya idéer.

Man får insikter, ser saker ur nya perspektiv och får stöd och trygghet. Gruppterapi En gruppterapi består vanligen av 6–personer, kvinnor och män i olika åldrar. Den vanligast förekommande gruppterapin är den så kallade halvöppna gruppen.


Där börjar och slutar deltagare när behandlingsmålet för den enskilde är uppnått. Depression leder också till att personen tappar intresset för aktiviteter som tidigare lett till glädje och tillfredställelse ( 7). Bakom metoden ligger en vetenskaplig studie på 2deprimerade ugandier som slumpats att antingen få gruppterapi eller inte.


Strongminds egna undersökningar visar att tre fjärdedelar är av med sin depression efter gruppterapin och mer än två tredjedelar fortfarande två år senare. Både videoterapi och gruppterapi gör psykoterapin mer lättillgänglig och dessutom billigare. Framför allt gruppterapin kommer att bli billigare eftersom en psykolog då arbetar med flera patienter under samma session, jag har själv gått i gruppterapi i två omgångar och kan verkligen rekommendera det. Många samhällen erbjuder flera alternativ, inklusive individuell terapi, gruppterapi och stödgrupper för dem som är mitt i en skilsmässa.


Skilsmässa och Stress Enligt Mental Health: A rapport av the Surgeon General, är skilsmässa en traumatisk livet händelse som kan utlösa betydande symtom på depression och ångest i till procent av människor som upplever skilsmässa. Psykologiska behandlingsmetoder finns för många olika diagnoser och tillstånd. Förutom metoder inriktade på depressioner , ångesttillstån personlighetsstörningar och andra former av psykisk ohälsa så finns det även psykologisk behandling inriktad på exempelvis smärta, stresshantering, rökavvänjning och andra livsstilsförändringar. Bion föreställde sig gruppen som ”jaget” och att gruppens förhållande till verkligheten stördes av omedvetna fantasier. Foulkes såg på det fria samtalet i gruppterapin som motsvarigheten till analysandens fria associationer ”här och nu” i psykoanalysen.


Tänk om kronisk depression utvecklas men inte försvinner. Vad händer om detta interna obehag, denna sorg och ångest inte löser sig och fortsätter ”dra ned oss” varje dag? Jag var i terapi igen idag och hon sa att jag blev helt vit i ansiktet när hon nämnde gruppterapi.


Men nu känner jag mig mycket mer positiv inför behandling, det har hindrat mig så mycket i mitt liv.

Jag har svårt att söka nytt jobb, träffa nån kille osv. Vi erbjuder samtalsterapi och KBT hos arbetsterapeut, psykolog och läkare. Beroende på dina behov får du träffa någon eller några av oss på mottagningen. Anmäl intresse kan jag starta en grupp när det finns tillräckligt många deltagare.


Gruppsykoterapi eller gruppterapi som man i allmänhet säger - är psykoterapi där flera människor samtidigt träffar en terapeut. Det finns för få direkta jämförelser av grupp-KBT kontra individuell-KBT för att klart kunna utse en vinnare. Båda metoderna ger god effekt. Psykoterapi i grupp har sina rötter i den psykodynamiska skolbildningen.


I december släpper Socialstyrelsen en remissversion med uppdaterade rekommendationer för vård vid ångestsyndrom och depression , med eventuella förändrade rekommendationer kring KBT. Kimberlie Cerrone och Kim Norman hoppas på att kunna sprida sin modell till Sverige, med för att det ska fungera behövs en anpassning till det svenska. Nu i höstas publicerades en uppföljning på en svensk studie på 1långtidssjukskrivna (dagar) patienter med arbetsrelaterad depression , dystymi eller maladaptiv stressreaktion.


Patienterna randomiserades till antingen kognitiv gruppterapi , psykodynamisk gruppterapi eller väntelista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg