onsdag 20 februari 2019

Konflikt med chefen

Om det inte hjälper att tala med chefen och situationen inte blir bättre får man ta det vidare till chefens chef , säger Mikael Bergh. Faran med att gå över huvudet på chefen är att konflikten fördjupas och att chefen känner sig överkörd. Men i vissa lägen – när det är helt låst med chefen och man inte alls kommer vidare.


Ordet konflikt betyder sammanstötning. I Svenska Akademins ordlista definieras det somotsättning, tvist, strid.

Konflikt är ett negativt laddat begrepp som förknippas med vånda och besvär – konflikter anses svåra. Men egentligen är en konflikt i sig neutral – det är två viljor eller behov som krockar helt enkelt. Om en konflikt uppstår på arbetsplatsen ska du tala med din närmaste chef.


Om problemet inte åtgärdas kan du kontakta ditt skyddsombud. Finns det inget skyddsombud på din arbetsplats kontaktar du ditt fackförbund. Gör det så tidigt som möjligt, så är det lättare att lösa konflikten.


Olösta konflikter kan skapa mycket obehag. Chefens roll är att leda och fördela arbete, att stötta, ge feedback och följa upp.

Medarbetarens roll är att utföra de arbetsgifter den är satt att göra, vara lojal med chefen och engagera sig i arbetet och den kan förvänta sig feedback från chefen. Det är inte ovanligt att medarbetaren inte vet vad chefen ska göra. Undrar vem man vänder sig till när man hamnar i konflikt med chefen ? Mår just nu väldigt dåligt pga orättvis.


Du behöver du inte ta fram bandspelaren. Att spela in chefen och gå till media bör vara den absolut sista utvägen, säger experten Isabel Runebjörk. Här är hennes bästa tips om hur du hanterar konflikter på jobbet. Vanligtvis startar konflikter på grund av någon sorts oförenliga mål som har att göra med frågorna va vem och hur.


Beteende (Behaviors) I B-hörnet ligger fokus på hur parterna driver konflikten , vilket bete­ende som respektive part använder sig av. Det kan handla om hur de kommunicerar med varandra, eller kanske helt undviker. Oftast får du som chef aldrig veta något om problemen. Medarbetarens första impuls är inte att springa till chefen , de flesta försöker hantera en groende konflikt på egen hand.


Och det kan vara en god idé, säger han. Konflikter kollegor emellan kan börja på det personliga planet. Men många gånger är knasiga chefer möjliga att förändra.


Det är bra att snabbt försöka lösa situationer som präglas av dålig stämning och konflikter.

Se upp med konsulter som använder metoder som går ut på att dölja eller undvika att göra något åt det som inte fungerar. Att gå till roten med problemet är det enda som hjälper. Det som är obehagligt med att använda etiketter av ovanstående slag är att de kan förleda oss till att stanna vid ett konstaterande att någon är jobbig och hopplös.


Nöjer man sig med beskrivningar av personer som ett knippe irriterande egenskaper så kan man bli blind för att alla dessa egenskaper har en bakgrund. Genom att upptäcka och förhålla sig aktiv till konflikten , t. Syftet med den här sidan är att visa dig hur du FÖREBYGGER konflikter , vad du ska GÖRA vid konflikt eller kränkande särbehandling och hur du kan HANTERA konflikter med medling. Vi som sammanställt sidan hanterar dagligen med konflikter på arbetsplatser via vår organisation Medlingscentrum.


Har du konflikt med någon i en sakfråga kan det leda till att du börjar reta dig på personens beteende eller attityd. Du måste förstå grunden till konflikten för att kunna hantera den. För att få distans kan du prata med någon klok person som inte själv är inblandad och vars omdöme du värdesätter. Vanliga konflikter är också sådana som handlar om meningsskiljaktigheter kring frågor som rör organisation och scheman, men de brukar sällan bli lika personliga.


Vad beror det på att det blir konflikter ? Det dyker upp konflikter överallt där människor har mycket med varandra att göra. Trots att konflikter på jobbet är vanliga och att var tionde svensk upplever sig arbeta på en infekterad arbetsplats gör en av fem chefer ingenting åt situationen. Det tråkiga är att mer än varannan person som deltagit i Manpowers undersökning har varit med om att någon slutat på arbetsplatsen på grund av konflikter.


Missförstånd är en vanlig orsak till konflikter. Likaså när det är oklart vem som ska göra vad på jobbet. Men det är schismer som går att lösa genom att man pratar med varandra. Sedan finns det tvister där chefen måste ta fram yxan.


Hon förklarar att hon ofta upplever att chefer och ledare känner att de måste ”fixa” en konflikt , att den ska lösas och helst försvinna helt. Det slutar inte alltför sällan med att chefen tar över situationen och fattar de obekväma besluten åt medarbetarna. Det finns bättre sätt, menar Tamara. Det är chefen som ser till att du får dina rättigheter och behov tillgodosedda på din arbetsplats och just därför är det viktigt att sköta den här typen av konflikter på ett proffsigt sätt.


En konflikt med en överordnad skiljer sig egentligen inte från de konflikter du hanterar i ditt privatliv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg